Een dagje macro fotografie in een dor landschap ... 
woensdag, mei 25, 2011, 20:08
Het droge weer is terug te vinden in het kalklandschap in de Ardennen, daar waar je normaal planten en bloemen weelde vind is het nu dor en droog. Vlinders en andere insecten zijn er nog wel te vinden al heb ik toch het gevoel dat ook dit minder is dan normaal. Toch is het altijd de moeite waard om in de auto te springen en een uur of twee te rijden ... een selectie van een aantal opnamen.


Een landschap wat soms prachtige licht partijen liet zien, het wolkendek deed ook lekker mee.


De gouden tor (Cetonia aurata) is een insect uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). Deze kever leeft van bloembladeren, wondsappen en vooral stuifmeel van diverse planten als meidoorn, wilde roos en vlier, maar als het niet zonnig is blijft de kever in de schuilplaats en vliegt niet. Opmerkelijk is dat deze soort vliegt terwijl de dekschilden op hun plaats blijven. De vleugels worden er als het ware onderuit getrokken door uitsparingen onder de randen. De larven leven in en van vermolmd hout en kunnen twee tot drie keer overwinteren. In Nederland en België is de soort plaatselijk algemeen maar in sommige streken zeldzaam. Verder komt de gouden tor in grote delen van Europa voor, met uitzondering van het noorden.


De penseelkever (Trichius fasciatus) is een insect uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae).


De wilde akelei (Aquilegia vulgaris) is een 45-60 cm hoge vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort is zeer zeldzaam in Zuid-Limburg, maar komt elders verwilderd meer voor.


De pruimenpage (Satyrium pruni) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae; de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. De spanwijdte van de vlinder bedraagt 34 tot 40 millimeter. Als waardplant wordt de sleedoorn veelal gebruikt. De vlinder leeft in gebieden met gemengd bos, heggen en struwelen. De vlinder komt vooral in Centraal-Europa voor. In Nederland wordt de vlinder zelden aangetroffen terwijl in Vlaanderen de vlinder kwetsbaar is. De vliegtijd is van mei tot en met juli.

Tot de volgende ... ;-)

©2010 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Reacties

Plaats reactie
Vul het formulier in om een reactie te plaatsen.









Code invoegen:






user_notice_mod