Dagje aan zee 
zaterdag, oktober 29, 2011, 19:35
Al een tijdje worden er bijzondere soorten gemeld zoals de kleine jager en de roodkeelduiker. Reden te meer om ook maar eens vroeg de veren uit te gaan op weg naar ijmuiden. In eerste instantie lieten de vogels zich mooi fotograferen in het eerste licht. Niet de gewenste soorten maar wel prachtige momenten met de meeuwen aan het strand. Al snel kwam echter de bewolking opzetten en werd het moeilijker om mooie plaatjes te schieten... uiteindelijk toch de gewenste soorten voor de lens gekregen, een kleine impressie;


Een bijzondere start van de dag, prachtig licht en een kolonie meeuwen verzorgen dan speciale momenten om te fotograferen.


De roodkeelduiker (Gavia stellata) is een vogel uit de familie van de duikers (Gaviidae).


De kleine jager (Stercorarius parasiticus) is een vogel uit de familie van jagers (Stercorariidae).


De drieteenstrandloper (Calidris alba) is een vogel uit de familie van snipachtigen (Scolopacidae). De dieren worden ongeveer 20 centimeter groot. In de winter bevinden ze zich aan zandstranden, waar ze achter de afrollende golfjes aan rennen. Om te broeden trekt de soort naar de noordelijke toendra. In de zomer zijn drieteenstrandlopers roestkleurig en hebben ze een witte buik. In de winter worden ze grijswit en hebben ze een zwarte vlek op de voorvleugel.


Roodkeelduikers overwinteren langs de Europese kusten van de Noordzee en de Atlantische Oceaan en langs de kusten van Zuid-Frankrijk en Noord-Italië. 's Zomers trekken ze naar Scandinavië, IJsland en het noorden van Rusland. In Noord-Engeland en langs de Scandinavische kusten kunnen ze het hele jaar door gezien worden. In Nederland is het de algemeenste duiker waarbij aantallen van 10-tallen duikers langs een enkele locatie langs de Nederlandse Kust niet uitzonderlijk is tussen oktober en februari.


De kleine jager is ongeveer zo groot als Stormmeeuw. Meestal kleiner en minder fors met smallere vleugels dan Middelste Jager en groter en zwaarder dan Kleinste Jager, maar er is met beide soorten overlap. Verenkleed van adult variabel, van een lichte vorm tot een vrijwel zwarte vorm. Lichte vorm als lichte vorm Middelste met zwarte kap, bruine bovendelen, gelig-witte onderdelen, en meestal opvallende witte vleugelvlekken.

Tot de volgende ... ;-)

©2011 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Reacties

Plaats reactie
Vul het formulier in om een reactie te plaatsen.









Code invoegen:






user_notice_mod