De verborgen wereld ... 
zondag, juni 3, 2012, 09:39
Op een dag als vandaag met grauw, nat en guur weer kan je alleen maar terug kijken op de dag van gisteren met warmte, zonneschijn en licht. Redelijk vroeg opgestaan ... tenminste half 6 opstaan op een vrije dag is redelijk vroeg toch. Snel de spullen bij elkaar gezocht en op pad gegaan in de Biesbosch op zoek naar de verborgen macro wereld. Daar het in de afgelopen weken nog wat slapjes was krioelde het nu van de insecten. Het beeldmateriaal vertelt het verhaal van de dag ... een kleine impressie.


De hoornaar wordt gemiddeld 30 mm lang, maar koninginnen kunnen beduidend groter zijn. Behalve door haar afmeting valt de hoornaar op door haar roodbruine kop en borststuk en haar felle vlieggeluid. Zij komt niet veel voor in België en Nederland, maar is ook geen zeldzaamheid. Hoewel de grote hoornaar meer dan twee keer zo groot is als de gewone wesp, is zij beduidend minder agressief ten opzichte van de mens.


Moeilijk kiezen ... van de 2700 soorten komen er 49 soorten voor in europa. Dit is volgend mij het Lantaarntje (Ischnura elegans) is een 30 à 34 mm grote juffer die in vrijwel heel Europa algemeen voorkomt. In Nederland en België komt de soort zeer algemeen voor. Het vliegseizoen loopt van mei tot september met toppen eind mei en begin augustus.


De schuimcicade (ook schuimbeestje of koekoeksspog genoemd) is een lastig insect, dat verscheidene planten aantast. Het volwassen diertje is een klein springertje dat plotseling van een plant spat als het opgeschrikt wordt - zoiets als een krekeltje maar compacter, een beetje hoekig-ovaal en ongeveer 0.5 cm lang, meestal lichtbruin, maar ook andere kleuren komen voor.


Nogmaals een opname van de hoornaar, in de volksmond doen fabels de ronde dat een paar steken al voldoende zouden zijn een mens of paard te doden. Dat is onzin, tenzij die persoon toevallig allergisch is. In de wetenschappelijke literatuur is één geval beschreven van fatale afloop na meerdere steken van Vespa crabro. De kans op een gevaarlijke allergische reactie lijkt overigens wat groter dan bij andere wespen. Als zij steekt is dit een stuk pijnlijker dan bij een gewone wesp of bij, maar ze steekt minder snel - al kan de hoornaar wel erg weerbaar zijn als het erop aankomt een nest te verdedigen.


Daisy Sunset, Ik heb de juiste omstandigheden zoals licht / zonsondergang, wolken, laag water en nagenoeg windstil weer een aantal dagen moeten afwachten voordat ik deze opname kon maken. Uiteindelijk is het gelukt om de verschillende lagen te verwerken in het beeld op een manier waarbij elke laag een andere kleur en textuur vertegenwoordigd.

Een prachtige dag die een aantal bijzondere beelden heeft opgeleverd, zo ben ik persoonlijk erg blij met de opnames van de hoornaar. Een soort die je niet vaak van zo dichtbij kan fotografen ... tenminste ik had nog nooit eerder de kans gehad. Opnieuw het bewijs dat elke dag in de natuur zijn unieke momenten heeft en prijs geeft.

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Reacties

Plaats reactie
Vul het formulier in om een reactie te plaatsen.









Code invoegen:






user_notice_mod