Pestvogels en de eerste najaarsstorm van 2013 
maandag, november 26, 2012, 18:48
Afgelopen weken wat tijd gehad of vrij gemaakt om te gaan fotograferen, qua werkzaamheden is het nog altijd even druk maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Eerst maar eens op zoek naar de pestvogels die op dit moment in ruime getallen in ons land verblijven. En ik heb ze gevonden, in tegenstelling tot eerdere ontmoetingen was dit er 1 met redelijk mooi licht. Uiteindelijk een aantal leuke opnames gemaakt van deze geweldige soort.


Deze pestvogel zat redelijk hoog in een boom, mooi vrij en precies in een bundel licht. Door flink onderbelichten ontstond het volgende beeld wat de pestvogel in een mooi passend en stemmig kleurenpallet laat zien.

Dan afgelopen zondag, een prachtige dag in Zeeland beleefd. Ter voorbereiding van de masterclass van as. 19 januari ben ik vroeg vertrokken richting Zeeland. Rond 07:15 stond ik op het Zeeuwse strand tijdens de eerste echte najaarsstorm met windstoten tot wel 10 bft. Naast het lekker uitwaaien wat je dan vrij letterlijk kan nemen was het een enorme ervaring die je dan samen met moeder natuur beleeft. Het fotograferen in dergelijke extreme omstandigheden vergt hier en daar wat aanpassingen maar toch kan je prachtige opnames maken. De camera en filters droog houden is het grootste probleem want elk druppeltje is zichtbaar in de opname, en in dergelijke omstandigheden geven de woeste golven heel wat spray en is een degelijk en zwaar statief een must.

Voor de mensen die meer informatie zoeken kunnen eens een kijkje nemen in het menu workshops van deze site. De eerste masterclass landschapsfotografie met gebruik van filters staat op de agenda voor 19 januari 2013. Het belooft een prachtige masterclass te worden waar de volgende sfeerbeelden een indruk geven van wat je te wachten staat … schrijf snel in want vol is vol !


Zoals de dag startte, in eerste instantie knalharde wind en wat regen. Voor zonsopkomst was er veel bewolking, nadien wisselden opklaringen en dreigende luchten elkaar snel af wat resulteerde in sfeervolle beelden.


Met opzet de lucht beperkt in beeld gezet omdat deze niet veel toevoegt aan de opname. Het spel van water en stenen geeft wel de nodige spanning, dankzij de langere sluitertijd ontstaat er een dynamisch beeld.


Deze opname is gemaakt terwijl het eerste ochtendlicht door de wolken priemt. Het warme licht op de houten palen geeft een bevreemde sfeer, de lange sluitertijd geeft de foto dynamiek terwijl het perspectief van de palen de aandacht naar de woeste zee leidt. Voor deze opname heb ik gebruik gemaakt van oa. een 3 stops gradual ND, 3 stops grijsfilter en een gradual warmtefilter.


Een grapje van ondergetekende, balancerend in de storm die mijn warme Noorse muts dreigt af te blazen. Zo blijkt maar dat een kilootje meer in sommige gevallen erg handig kan zijn. Geen moment losgekomen van het Zeeuwse strand.

Informatie over de masterclasses vind je hier. Wil je direct inschrijven, dan is dat mogelijk via deze link


Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited
Reacties

Plaats reactie
Vul het formulier in om een reactie te plaatsen.

Code invoegen:


user_notice_mod