Deze review betreft het Kase Dream Filter (square variant) dat geschikt is voor het 100mm Kase K9 systeem. Het is een vierkant filter van 100mm bij 100mm, heeft een dikte van 2mm. Er is ook een magnetische circulaire variant beschikbaar van dit filter. De test is uitgevoerd met de Fujifilm GFX100 waarbij ik de Fujinon 32MM-64MM f/4.0 heb gebruikt met een Kase K9 houder. Voor de nachtopnames heb ik naast het Dream filter gebruik gemaakt van het neutral Nicht filter van Kase.

Bij het fotograferen van landschappen geeft het gebruik van filters een belangrijke en onmiskenbare meerwaarde in het uiteindelijke resultaat. Het effect dat gecreëerd wordt door het gebruik van de meeste van deze filters is niet na te bootsen in de post processing en beeldverwerkingsprogramma’s. De toepassing van filters is niet vanzelfsprekend en vraagt enige expertise om de verschillende filters effectieve toe te passen in het veld. Als men verwijst naar filters denk men de laatste jaren voornamelijk aan grijsfilters waarbij U moet denken aan alle mogelijke ND en GND varianten.

Effect filters en kleur filters staan minder in de aandacht maar toch zijn er interessante ontwikkelingen die mooie en bijzondere filters op de markt brengen. In het geval van Kase heeft men in de laatste maanden een aantal bijzondere filters op de makt gebracht, zoals : Blue Streak Blauw Effect Filter en Kase Mirror Effect Filter, maar ook het Kase Dream / Star filter. Van het laatste filter heb ik een pre-productie model mogen testen. Het pre-productie model betreft een vierkant filter van 100MM bij 100MM dat gebruikt kan worden in de K8 – K9 2mm houder. Bij de eerste aanblik lijkt het een blank, doorzichtig filter echter bij nader onderzoek zie je een bewerking dat een soort mat effect geeft aan het glas. Het filter is overigens ook gemaakt van het bijna onbreekbare Kase wolverine™ glas.

Het filters geeft een effect van een soft focus, dit effect is erg bruikbaar in de natuurfotografie en de beperkingen zijn slecht de creatieve beperkingen van de fotograaf. Zelf heb ik een eerste sessie testfoto’s gemaakt tijdens een roofvogel workshop waarbij het filter heb ingezet. Om er een creatief geheel van te maken heb ik gekozen om uit te gaan van een double exposure, de eerste belichting is een close-up foto, out of focus met gebruik van het filter. De tweede opname is een portret foto in-focus. Het resultaat is een bijzonder beeld. Tijdens de tweede test ben ik gaan fotograferen tijdens de nacht om het effect te zien op nachtfotografie. Ook hier geeft het filter een bijzonder effect, heldere sterren krijgen een “star-glow” effect. Tijdens deze sessie heb ik ook het Kase neutral-night filter gebruikt. Het Kase Dream / Star filter is overigens perfect te combineren met andere kase filters zonder dat je negatieve effecten zal ondervinden. In de opnames die ik tijdens deze sessie heb gemaakt is duidelijk het sterren glow effect te zien, zelfs de kleuren van de melkweg zijn zichtbaar. Tijdens deze sessie kreeg ik ook al direct de behoefte aan verschillende varianten van dit filter zoals bijvoorbeeld een gradueel met harde overgang.

Opname gemaakt zonder het Kase Dream filter.
Opname gemaakt met het Kase Dream filter, het Starglow / Orton effect is duidelijk zichtbaar.
Dit is een compilatie van twee voorgaande beelden waarbij ik de scherpte van de eerste foto gebruik in de voorgrond, en het Starglow effect van het Dream filter in de sterrenhemel.

Mijn conclusie is dat dit nieuwe Kase Dream / Star filter zeker een mooie aanvulling kan zijn in je filtertas. Het kan creatieve fotografie stimuleren, het zal niet je meest gebruikte filter zijn maar na deze twee sessies kan ik me diverse scenario’s bedenken waarbij ik het effect van die filter wil inzetten. Een van de momenten waar ik graag het effect wil inzetten is bijvoorbeeld nacht fotografie in een stad. Al de lichten die dan door het filter beginnen te “gloeien” moet bijna wel boeiende beelden opleveren. Daar niet elk filter past in je fotografie is dit een filter wat ik zeker in mijn filtertas wil hebben en kijk al uit naar de graduele variant. Hetzelfde filters is ook beschikbaar in een magnetische circulaire versie Het filter zal binnenkort beschikbaar zijn in de webshop van www.Kasefilters.nl 

Met de kostingscode “marcelvanbalkom” krijgt U 10% korting op de aankoop van dit filter.

Klik hier om direct door te gaan naar kasefilters.nl