IJs, Vuur en Vikingen ... 
dinsdag, september 3, 2013, 21:42
Gisteren terug gekomen uit het prachtige IJsland waar ik samen met Michiel Vaartjes een rondreis heb gemaakt ter voorbereiding van een natuurfotografie workshop die we in 2014 organiseren. In een camper hebben we afgelopen weken ca.2350 Km door IJsland gereden en de mooiste locaties van het land bezocht. Ook tijdens de workshop van 2014 zullen we in campers de mooiste locaties van IJsland bezoeken, een unieke reis waarbij we niet plaatsgeboden zijn en kunnen anticiperen op weersituaties en zodoende een goed rendement kunnen behalen. Tijdens de afgelopen twee weken ik in totaal een kleine 120GB beeldmateriaal bij elkaar geschoten. De volgende beelden zijn slechts een eerste selectie maar de komende weken volgen nog een aantal updates ....


In IJsland vind je spectaculaire watervallen, Seljalandsfoss was de eerste waterval op onze route.


Skogafoss bevindt zich in een erg mooi natuurgebied en is de kers op de taart van een gigantische waterloop die door het berglandschap konkelt. Eindeloos kan je wandelen in de ongerepte natuur en je kan er klimmen tot een hoogte van ca. 1000 meter. Onderweg vind je spectaculaire versnellingen die in het fotogenieke berglandschap garant staan voor bijzonder beeldmateriaal.


De kubistische kust van Reynisfjara, het zwarte strand en rotsformaties die uit zee reizen geven het landschap een mystieke sfeer. Tijdens ons bezoek aan deze lokatie troffen we regenachtig weer wat deze mystieke sfeer alleen maar benadrukte. De schiet je opnames in kleur en in sommige gevallen is het kleur pallet slechts beperkt tot een aan scala grijstinten met hier en daar wat blauw.


Een kleine jager die je langs de kust veelvuldig aantreft .. In Europa komt de kleine jager alleen tijdens het broedseizoen voor in het noorden van Schotland, langs de Scandinavische kust en in IJsland.


De Vatnajokull gletsjer voed het ijsmeer met ijsformaties die vervolgens de zee opdrijven en landen op het nabij gelegen zwarte strand. De blauwe tinten van het oerijs contrasteert erg mooi met het zwarte strand. Hoogstwaarschijnlijk is de ijskap in een koude periode ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan. De bovenkant van de ijskap vormt een vlakte op ongeveer 800 meter hoogte. Het ijs is voortdurend in beweging en verplaatst zich met een snelheid van ongeveer 800 meter per jaar.


Natuurlijk mag tijdens een bezoek aan IJsland de Aurora Borealis of het Noorderlicht niet ontbreken. Zolang het maar helder en donker is heb je een grote kans om het noorderlicht te zien, al is het vaak bij lage activiteit erg moeilijk te onderscheiden. Tijdens onze reis hebben we bij helder weer elke avond het noorderlicht gevonden (soms zelfs onbewust). Deze opname is gemaakt op een camping in de westfjorden waar we moesten schuilen voor windsnelheden tot 32 m/s wat overeenkomt met een windkracht 11. Rond 11:30 kleurde de hemel geheel groen, een imposant en spectaculair schouwspel dat je zeker eens in je leven moet zien.

Tot de volgende ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.Reacties

Plaats reactie
Vul het formulier in om een reactie te plaatsen.

Code invoegen:


user_notice_mod