Code voor Natuurfotografie 
maandag, mei 18, 2009, 07:25
sb_postedby sb_admin
Vara's Vroege Vogels heeft zondag 3 mei 2009 de code voor natuurfotografie gepresenteerd. Deze gedragsregels zijn gemaakt om de ergste verstoringen in de natuur te voorkomen.

Fotografen die vlinders in de koelkast stoppen, kikkers vastplakken, kroketten voeren aan vosjes, planten vertrappen, in bomen klimmen om in nesten te kijken: het komt steeds vaker voor. Alles moet wijken voor de mooiste foto.

Met de opkomst van digitale fotografie is er een sterke groei van het aantal mensen dat de lenzen op de natuur richt. Allerlei organisaties en websites hanteren tot dusverre verschillende regels. De Vroege Vogels Fotocode mag door iedereen worden overgenomen, om duidelijkheid te verschaffen voor de goedbedoelende fotograaf.

10 Gouden Regels:
1. Fotografeer dieren en planten alleen in hun leefomgeving.
2. Vang of verontrust geen dieren.
3. Bied geen voedsel aan speciaal voor de foto.
4. Fotografeer alleen nesten als dit de dieren niet verstoort.
5. Houd een gepaste afstand bij het fotograferen.
6. Verdiep je in de natuur en de ecologie van de soorten.
7. Natuurfoto's zijn niet geënsceneerd en gemanipuleerd.
8. Wees een goede natuurgast en beschadig geen natuur.
9. Betreed geen verboden terrein.
10. Laat geen afval achter.

Doel code
De Vroege Vogels Natuurfotografencode heeft tot doel natuurvriendelijke en verantwoorde fotografie te stimuleren. Waar mogelijk samen met gelijkgezinde organisaties. Tot dusverre bestaat er een heel woud aan codes: iedereen die op dit gebied opereert hanteert eigen regels.

Vroege Vogels probeert met deze code eenheid te scheppen. Zodat het voor amateur en professional duidelijker wordt waaraan men zich moet houden. Dus wordt overname van de teksten en gouden regels niet alleen toegestaan, maar ook gestimuleerd.

Deze code is geen dode wetstekst: aanvullingen en wijzigingen worden nadrukkelijk gevraagd. Alles wat de code verbetert of verfijnt is welkom.

Links:
Conferentie over een gedragscode voor natuurfotografen
I LCP Ethische normen
Vroege vogels

Macro Dag 
zaterdag, mei 16, 2009, 18:09
sb_postedby sb_admin
Vandaag eens een dagje op stap met de macro lens en ring flitser. Vanmorgen om 8 uur de biesbosch ingereden om te kijken of er wat vlinders te vinden waren. Een paar heb ik er gevonden maar het was nog niet echt druk met de vlinders. Verder wel een paar andere leuke opnames gemaakt van onderandere een keizerlibel, schorpioenvlieg


Mannetje oranje tipje


Geen idee wat dit is, laat een berichtje achter als jij het weet...


Mannetje schorpioen vlieg


Portret van de grote keizerlibel


Grote keizerlibel

De eerste echte macro sessie, ik moet zeggen dat ik er schik in had. leuk om zo eens wat macro's te maken.... Misschien morgen meer :-)

Tot morgen ;-)

©2009 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.Texel - een paar favorite opnames ... 
dinsdag, mei 12, 2009, 19:15
sb_postedby sb_admin
Na twee dagen om 05:15 uit bed te zijn gestapt om te gaan werken zit ik nog altijd na te genieten van de opnames die ik gemaakt heb op Texel afgelopen week. In eerdere postings heb ik al een paar favoriete opnames gepost, zoals de kiekendief en de zonsondergang in de petten )met schapen). Hier volgen nog een aantal foto's de samengaan met prettige herinneringen aan het eiland en de prachtige natuurbeleving die we waar meegemaakt hebben.


Bruine Kiekendief


Bontbek plevier


Lepelaar


Noorse Stern


Bontbek plevier

Deze opnames zijn de reden dat we misschien dit jaar of anders zeker volgend jaar nog eens terug gaan naar Texel .... Ongetwijfeld niet de laatste opnames. Van de 45 GB ben ik terug gegaan naar ongeveer 30GB maar die blijven zeker in het archief.


Tot morgen ;-)

©2009 - Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected.
Dag 6 Texel - De kiekjes van zaterdag  
maandag, mei 11, 2009, 20:34
sb_postedby sb_admin
De beloofde opnames van afgelopen zaterdag op Texel. Vooral met de opname van de kiekendief ben ik erg blij... maar ook de haas op volle snelheid is een leuke opname.


Deze tureluur ging er eens even goed voor zitten, Uiteindelijk een statie portret van deze soort geworden.


Texelse snelheids duivel .... toch niet zo simpel om deze precies in deze compacte houding te fotograferen. Deze karakteristieke houding geeft wel mooi de snelheid aan van het dier.


Een kluut die land in het wagejot, aan het water is goed te zien dat we het die dag niet verlegen zaten om wat wind.


Een opname van een bruine kiek zoals ik die ik gedachte al vaak gekiekt heb. Nu kwam ik hem zo tegen in het eerste licht van de dag. De blauwe variant zal voor volgende keer zijn daar deze zich niet liet fotograferen.


Nog even een macro opname om de lens te leren kennen, gemaakt tijdens 1 van de zeldzame momenten dat de modellen rest hadden.


Een orchidee, welke geen idee al kan het de Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata)zijn.

Morgen eerst nog wat opnames uitzoeken, Indien er dan nog wat tijd over is een volgende posting met opnames van afgelopen week op Texel.

Tot morgen ;-)

©2009 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.<<nav_first <Vorige | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | Volgende> nav_last>>