maandag, april 25, 2011, 19:21
sb_postedby sb_admin
Een prachtig warm macro weekend achter de rug, Prachtige zeldzame vlinder gezien en mogen fotograferen in België, verder de eerste uitsluipende libel gefotografeerd en een zeldzame gouden tor ... een kleine impressie van het weekend. (de opnames zijn trouwens gemaakt het behulp van de 100mm 2.8L en MP-65E.sb_postedby sb_admin
Dit prachtige grafische beeld is in wekelijkheid een opkomend blad van de gele lis in tegenlicht. In geflitst met de twin-lite.
Een uitsluipende libel die op het punt staat om het stadium van larf achter zich te laten. Ik denk het het hier een vrouwtje van de Smaragdlibel betreft. (Cordulia aenea) smaragdlibel Spanwijdte vleugels 60-70 mm, mei-augustus -Kenmerken- Lichaam donkergroen tot koperkleurig. Ogen helder groen. Achterste deel achterlijf van mannetje verbreed bij vrouwtje gelijkmatig cilindrisch, legboor bij haar niet zichtbaar. Nimf gedrongen met zeer lange poten.
Hier dezelfde libel die hangt te drogen in het vroege zonnetje.
De paarse parelmoervlinder of akkerparelmoervlinder (Boloria dia, vroeger geplaatst in het geslacht Clossiana, dat nu als ondergeslacht wordt gezien) is een dagvlinder uit de familie van de Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. In Nederland is de paarse parelmoervlinder een zeldzame zwerver, die voor het laatst in 1996 is waargenomen. In het zuiden van België is het een zeldzame standvlinder.
De gouden tor (Cetonia aurata) is een insect uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). Door de grootte en de kleuren behoort deze kever tot de mooiste insectensoorten die in Europa voorkomt. De maximale lengte is ongeveer 2 centimeter en de kleur van de rug is vrijwel altijd goud-groen gekleurd. De schildranden vertonen een wat rode tot goudglans en de onderzijde van het lichaam is sterk behaard. De kop is donkerder gekleurd en de goudglans van de achterzijde kan ook meer naar paars neigen
Het zeldzame kalkgraslanddikkopje (Spialia sertorius) is een dagvlinder uit de familie Hesperiidae, de dikkopjes. Een oude Nederlandse naam is pimperneldikkopje. De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 22 en 26 millimeter. Aan de roodachtige onderzijde van de achtervleugels is de vlinder te onderscheiden van gelijkende soorten. De vlinder komt voor op droge en kalkgraslanden in Centraal- en Zuid-Europa waar de waardplant van de rups de kleine pimpernel groeit.
Tot de volgende ... ;-)
©2010 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.
reactie toevoegen
<<nav_first <Vorige | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | Volgende> nav_last>>