Bijzondere momenten 
zondag, april 18, 2010, 11:17
sb_postedby sb_admin
Fotografie is de kunst van het weglaten, het is schilderen met licht maar zeker in de natuurfotografie zijn het ook vooral de bijzondere momenten die een plaatje sterk maken (samen met een goede technische uitvoering natuurlijk). Elke soort is al honderdduizend maal gefotografeerd vandaar dat je belangrijk is hoe je een soort fotografeert.

Soms hoor je fotografen klagen dat er niets te zien is maar er is altijd wel wat te zien. Het probleem op zo een dag is vaak dat men de bijzondere momenten niet vind of ziet om ze vast te leggen. Daarnaast zegt men vaak als je een bijzondere opname maakt ... ahhh das geluk. In realiteit is het zo dat je geluk afdwingt, bijzondere momenten creër je zelf door een standpunt, een andere belichting, funtionele onscherpte, geduld hebben en wachten op het moment ... en ga zo maar door.

Een normale soort wat op zich niet zo spectaculair is kan toch een bijzonder plaatje geven, je moet het vaak zien en de mogelijkheden van je camera kennen en zo kan je dan toch altijd wel bijzondere foto's maken, De volgende opnames zijn niet allemaal zo spectaculair maar toch heb ik geprobeerd de opname een bijzonder tintje te geven ...


En gans gefotografeerd in het vroege ochtend light, Doordat deze gans in de schaduwen van bomen zwemt en zelf in het eerste licht van de dag zwemt het ik door sterke onderbelichting deze opname kunnen maken.


Gemaakt in de Polder vanuit de auto, deze tureluur stond zowat naast de auto. Door de hoek van fotograferen vaak een probleem om de vogel mooi los te krijgen. Toch kan je dan een met behulp van een groot brandpunt een portret opname maken waarbij de details in de vogel en de onscherpte in de achtergrond een dergelijk beeld maken. Door het grote brandpunt is het mogelijk om onder deze hoek toch een dof te verkrijgen. Met een kort brandpunt had dit nooit mogelijk geweest ... Hoe korter het brandpunt hoe lager het standpunt moet zijn om het onderwerp "los" te krijgen.


Leer de dieren te zien, ijsvogels en roerdompen bijvoorbeeld komen meer voor dan je denkt. Je moet ze alleen leren zien en weten waar je ze kan vinden en hoe ze zich laten horen. Deze roerdomp kwam ik gisteren tegen in de Biesbosch. Weliswaar op een behoorlijke afstand maar toch kan een opname van een dier in zijn natuurlijke habitat heel bijzonder zijn. In dit geval is het dan wel meer de soort die het plaatje bijzonder maken.


Een haas die in bepaalde delen van ons land in grote aantallen voorkomen. Een alledaagse soort die je overal tegen komt. Gisten ontdekte in een veld waar met enige regelmaat hazen over een sloot springen, en dan is een bijzondere plaat snel gemaakt. Tenminste .... het idee is vaak eerder geslaagd als de opname. De opname is een bijzonder moment en vereist enige bekendheid met de mogelijkheden van je camera en lens. Maar als het dan lukt is het toch best een bijzonder beeld nietwaar ...

Tot de volgende ... ;-)

©2009 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Vogelfotografie 
woensdag, april 14, 2010, 12:44
sb_postedby sb_admin


In het huidige nummer van fototijdschrift Shoot (06), het lijfblad van Belgiumdigital heb ik een artikel (redactioneel & fotografisch) mogen verzorgen van maar liefst 6 pagina’s over vogelfotografie. Vogels fotograferen is geen sinecure en is een van de moeilijkste disciplines in de fotografie. Zoals zo vaak baart oefening uiteindelijk kunst, maar een beetje voorkennis over het geschikte materiaal, de betere tips uit de praktijk zijn nooit weg. Dat is de inslag van dit artikel in de Shoot nummer 6 die vanaf dinsdag 13 April in de Belgische en Nederlandse winkels verkrijgbaar is.

Meer info betreffende Shoot Magazine : www.shoot.be

Tot de volgende ... ;-)


WW - Workshop Weekend. 
maandag, april 12, 2010, 17:30
sb_postedby sb_admin
Moe maar voldaan na een heel weekend workshops, De start werd gemaakt met een natuurfoto workshop op de hoge-veluwe met de klanten van Foto-express. Bij aankoop van een stealtgear pak of een jobu-pro schommelkop kreeg men een gratis workshop op de hoge veluwe. De eerste workshop stond op de agenda voor 10 april. We hebben veel mooie plaatsen bezocht en ook wat wild gezien al stonden de herten en de moeflons erg ver weg, Daarbij was het door de trillende lucht onmogelijk om scherpe opnames te maken van de herten. Slechts aan het einde van de dag hebben we een aantal mooie opnames van de herten in het landschap kunnen maken. Maar het landschap blijft er betoverend mooi ... een klein beeldverslag.


We waren net te laat in het park om de prachtige zonsopkomst te fotograferen, Een aantal deelnemers hadden tijdens de reis genoten van deze opkomst. Echter is met een sunset filter van cokin de dag te redden.


De wolkenlucht was mega mooi,Samen met het zand de ingrediënten voor abstracte opnames dij niet echt Nederlands aandoen.


En ondanks de grote groep toch nog een bijzonder vogeltje kunnen fotograferen. Deze vuurgoudhaan zag het wel zitten om model te zijn.


Een groepsopname, en bijna allemaal in dat prachtige stealtgear pak ....

En dan op Zondag 11/04 de tweede roofvogelfotografie & Natuurfotografie workshop in het Zeeuwse Axel, Prachtige weer met erg mooi licht heeft er voor gezorgd dat er erg mooie opnames gemaakt zijn, Marina had meer dan 20 vogels bij die het stuk voor stuk weer goed hebben gedaan. Naast de vluchtfotografie was het ook erg bijzonder om al de valken op een natuurlijk prooi te fotograferen. De nieuwe decorstukken werden ook zee op prijs gesteld, Daantje het steenuiltje liet dan ook even zien hoe zijn soortgenoten dat in de natuur doen .... Ook hiervan een kleine impressie van de opnames die ik zelf heb gemaakt.


Ooit een sakervalk op een duifje willen fotograferen :-)


Of een rode wouw op een vrouwtjes fazant, Normaal eten deze rovers de maaltijd in de lucht maar zo nu en dan als de mogelijkheid zich voordoet pakt men ook een fazant.


De kleine Daan in een prachtig steenuiltje maar een ware kwelgeest voor de fotograaf. Met zijn kleine formaat en vlucht patroon een mega moeilijke opdracht voor de fotografen ....


En op deze opname laat Daan zijn wilde soortgenoten zien hoe je met een muisje moet poseren. Hij heeft ruimschoots iedereen de mogelijkheid gegeven om plaatjes te schieten voor hij zijn muisje verorberde ... Wat een model he ...

Er zijn later op het jaar nog een aantal plaatsen vrij, Indien je interesse hebt is meer informatie te vinden op de workshop pagina .... maar wees snel met inschrijven want vol is vol !

Tot de volgende ... ;-)

©2009 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.48 Uur fotoverslag. 
zaterdag, april 3, 2010, 20:48
sb_postedby sb_admin
De afgelopen 48 uur in Nederland en Belgie rondgereden op zoek naar mooie momenten om te fotograferen ... niet te veel tekst dit keer gewoon wat plaatjes ...


Brandganzen tijdens het opstijgen.


Een bruine kiekendief op zoek naar zijn vrouwtje.


Prachtige luchten vandaag ... van alles wat, opklaringen, regen en een regenboog ..


Hoogte winnen op de thermiek en vervolgens als een raket naar beneden het riet in ... een spectaculair gezicht, maakt dit deel uit van de balts vlucht ?


En op zoek naar takken om het nest te bouwen ...


Deze kleine gabber schreeuwde luidkeels zijn naam to je er gek van wordt. Maar een leuke soort die weer volop te zien in in de lage landen.


En als je dit ziet ben je blij dat er een stormvloed kering is die het binnenland beschermd tegen slecht weer.

Tot de volgende ... ;-)

©2009 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.<<nav_first <Vorige | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | Volgende> nav_last>>