Flowers and Bugs ... 
maandag, mei 28, 2012, 13:08
sb_postedby sb_admin
Een dagje Ardennen op zoek naar vlinders... een teleurstelling. Twee orchideeën gezien waaronder de vrij algemene gevlekte orchis die al op zijn retour was en een welriekende nachtorchis. Het aantal soorten vlinders viel ook tegen, aardbeivlinders, veldparelmoervlinder, Koningspage, oranje en een aantal witjes maar niet in massale aantallen zoals we kennen uit voorgaande jaren. Uiteindelijk is het een dag geworden vol kleurrijke bloemen en beestjes... een impressie;


Krabspin in wilde akelei : Krabspinnen:(Thomisidae) zijn een familie van spinnen. De naam danken deze spinnen aan het eerste of soms tweede paar poten; deze zijn groter en langer en worden zijdelings uitgestoken net als veel krabben doen. Krabspinnen hebben echter geen scharen en kunnen zowel zijdelings als voorwaarts lopen. De wilde akelei (Aquilegia vulgaris) is een 45-60 cm hoge vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort is zeer zeldzaam in Zuid-Limburg, maar komt elders verwilderd meer voor.


Aardbei vlinder op kleine pimpernel : De aardbeivlinder (Pyrgus malvae) is een dagvlinder uit de familie Hesperiidae, de dikkopjes. De vleugel heeft een lengte van ongeveer 11 mm en de aardbeivlinder is daarmee een erg klein vlindertje. De kleine pimpernel (Sanguisorba minor) is een vaste plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De plant wordt ook wel 'sorbenkruid' of 'bloedkruid' genoemd. In Angelsaksische landen worden de jonge blaadjes ook gebruikt in salades. Ook werden de blaadjes in wijn gebruikt om de wijn smakelijker te maken.


Detail opname van Korstmos; Kosrtmos zijn schimmels met een specifiek voedingsfysiologie: mutualistische symbiose. Meestal hebben de korstmossen een specifieke vorm, kleur en structuur, die niet direct overeenkomt met die van de vrijlevende bionten.


Synaema globosum komt in meerdere kleuren, naast het vaste zwarte patroon, voor.
Het vrouwtje heeft een lengte van 6 - 9 mm terwijl het mannetje 3 - 4 mm groot is.
Ze komen voor op bloemen met een kleur die overeenkomt met hun eigen kleur.


De bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) is een 45 tot 49 mm grote Juffer die in vrijwel heel Europa voorkomt. Door het verdwijnen van zijn biotoop, langzaam stromende (bos)beken met een heel goede kwaliteit van het water, is de soort in Nederland sterk achteruitgegaan en staat dan ook op de Nederlandse Rode lijst (libellen) als bedreigd.


Geen idee wat voor een kever dit is maar ook deze is gefotografeerd in de vroege morgen op de kleine pimpernel.


Een detail opname van de Kameleonspin (Misumena vatia); Kameleonspinnen behoren tot de krabspinnen, die zo genoemd worden omwille van hun wijd uitstaande poten. Krabspinnen maken geen web, maar vallen hun prooien aan vanuit een hinderlaag. De kleur kan veranderen tussen sneeuwwit, eigeel-geel en groen. De kleurverandering vindt in twee tot drie dagen plaats.

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


De Biesbosch op zijn best ... 
zondag, mei 20, 2012, 12:07
sb_postedby sb_admin
Het "zomer" griepje zit me nog altijd een beetje dwars maar toch fit genoeg voor de afspraak met foto-club de Brabantse wal. Op vraag van deze fotoclub hebben we een speciale workshop in elkaar gezet. Het begon allemaal met een natuurfotopresentatie een week op twee terug in Steenbergen. Gisteren was het rendez-vous gepland in nationaal park de Biesbosch. Erg vroeg want de workshop vond zijn aanvang om 5 uur in de morgen met als doelstelling de start van deze prachtige dag te vereeuwigen. En het was een superstart in het prachtige Biesbosch landschap. Gedurende de dag hebben we een prachtige wandeling gemaakt waarbij we zo nu en dan stil hebben gestaan bij de Biesbosch bewoners en foto technieken. Een klein beeldverslag van deze dag vol mooie foto-momenten :


De LEE Filters waren een welkome toevoeging voor het vastleggen van de spectaculaire zonsopkomst. En mooi moment om de leden van de fotoclub wat te vertellen over de techniek en functie van de verschillende filters.


Het zelfde moment alleen met een extra filter om het morgen rood te versterken.


Opnieuw hetzelfde moment alleen dan met gebruik van de LEE Bigstopper die door zijn vertraging van 10 stops een sluitertijd mogelijk maakt van ruim 2 Minuten wat resulteert in het bovenstaande effect.


Deze drogende libel gaf iedereen een mooie gelegenheid om dit prachtige insect te fotograferen.


Sfeer is een belangrijke factor in een opname, door het spelen met belichting geeft deze scene een ietwat griezelige uitstraling.


Nog een opname van de libel maar deze keer gemaakt met de 5d en groothoek objectief. Een vorm van "macro-fotografie" wat het onderwerp laat zien in zijn habitat.


Als laatste een paar paddenstoelen die door het gebruik van flitsers een sfeervol geheel vormen met de omgeving.

Een prachtige & gezellige dag is het geworden met de fotoclub de Brabantse wal. Ik ben benieuwd naar de beelden gemaakt door de deelnemers van deze workshop, maar dat zien we wel op 31 Mei op de clubavond van de Brabantse wal want dan worden de gemaakte opnames besproken.

Indien Uw (foto of natuur)club ook wel eens een workshop op maat wenst te volgen in NP de Biesbosch dan kunt U zich vrijblijvend wenden tot nicole@natuurfoto.biz.

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.Zomer griepje ... 
zondag, mei 13, 2012, 15:47
sb_postedby sb_admin
Nadat de Kinderen en Nicole last hadden van een zomer griepje heb ik het nu te pakken. Gisteren toch met de nodige tegenzin om 4.30 uur opgestaan op plaatjes te gaan maken aan de Belgische kust. De exacte trip was niet helemaal bekend maar er is altijd wel wat te fotograferen bij onze zuiderburen. In eerste instantie ben ik daar in een vogel-observatie post gaan zitten en al snel had ik de ijsvogel voor de lens. Veel opnames kunnen maken in diverse lichtomstandigheden, naast foto's zelfs een filmpje gemaakt. Daarna wat rondgelopen met de macrolens in het natuurgebied aldaar. Rond een uur of 1 verder gegaan naar het strand om te gaan spelen met de Lee Big-stopper en lange sluitertijden. Ondanks het zomer griepje een prachtige dag gehad. Vandaag was het minder en moet ik de dag van gisteren bekopen .. hopelijk morgen weer fit op te gaan werken maar eerst een kleine impressie van de dag van gisteren 12/05/2012.


Hij blijft mijn favoriet, in de Biesbosch op dit moment niet echt veel te zien. Ik heb het idee dat ze het afgelopen winter zwaar hebben gehad. Hopelijk houden de werkzaamheden in de Biesbosch de ijsvogels niet tegen om te broeden...


Voor de eerste keer echt kunnen werken met de Big-Stopper van LEE Filters. Een prachtig filters dat 10 stops licht tegenhoud en zo op een zonnige dag sluitertijden mogelijk maakt van 30 seconden of meer.

De rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa, synoniem: Dactylorhiza praetermissa) is een Europese orchidee van het geslacht Dactylorhiza (handekenskruiden). Het is een ondersoort van Dactylorhiza majalis, die vooral voorkomt in vochtige biotopen.


Nogmaals een opname gemaakt met de Big-Stopper van Lee, door de lange sluitertijd vervagen de golven en wordt de zee een egale wollige deken. Voor deze opname in totaal 3 filters gebruikt op de Zeiss Distagon 21mm f2.8, met een Zeiss polar, de Big-Stopper van Lee en een soft Gradual ND-6 van Lee. 5D Mark III - Sluitertijd 30Sec, Iso 160, Diafragma van F16 (Hyperfocal 93cm).


Een prachtige vlieg met horentjes op zijn kop waaraan je duidelijk kan zien dat het een rode duivel is, al ben ik niet zeker wat voor soort dit is.


Na graafwerkzaamheden in de nestkamer poetst deze ijsvogel zijn verenkleed.

Hopelijk weer snel op pad in de natuur, deze week staan een aantal dagen op de planning al moet de gezondheid wel even meewerken. Maar dat komt vast wel goed ...

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.Biesbosch Macro Workshop 
dinsdag, mei 8, 2012, 19:59
sb_postedby sb_admin
Afgelopen 5Mei voor een leuke kleine groep fotografen een macrofotografie workshop verzorgd in nationaal park de Biesbosch . Het was twijfelen i.v.m het weer, de ene bron gaf behoorlijk wat regen aan terwijl een andere bron een redelijk droge dag voorspelde. Na enig beraad toch maar het besluit genomen om zaterdag morgen de workshop rond 8:30 te starten. Na een beperkte theorie sessie zijn we direct gestart met wat praktijk opdrachten. Daarna een wandeling gemaakt door de pannekoek waar we een aantal prachtige bloemen en insecten hebben gefotografeerd. De lunch in het Biesbosch museum was perfect van timing want het water viel met bakken uit de hemel. Na de lunch nog eens een wandeling gepland waar we opnieuw een aantal leuke onderwerpen konden fotografen ... een klein drieluik van deze dag ;


De soorten uit de familie elzenvliegen of slijkvliegen (Sialidae) behoren tot de orde grootvleugeligen (Megaloptera) en zijn een familie van vliegende insecten.


De echte weekschildkevers hebben, zoals de naam al zegt, zachte schilden. Er zijn in de Benelux zeker zo'n vijftig soorten, die allemaal erg lastig uit elkaar te houden zijn. Ze worden ook wel soldaatjes genoemd, omdat ze verticaal bezien wel lijken op een ouderwets soldatenuniform. De volwassen kevers eten meestal insecten. Soms gaan ze actief op jacht, maar vaak eten ze aas. De meeste larven eten slakken en wormen die ze in de strooisellaag bejagen.


Het oranjetipje (Anthocharis cardamines) is een dagvlinder uit de familie Pieridae, de witjes. Het oranjetip komt in grote delen van Europa voor waaronder Nederland en België. De vlinder geeft de voorkeur aan matig vochtige graslanden bij bossen als leefgebied.

De volgende macroworkshop in Nationaal park de Biesbosch staat gepland op 25/08. Meer informatie vind U op deze website onder workshops.

Verder staat er as. donderdag weer een lezing op het programma. Deze keer voor de fotoclub de "Brabantse wal" uit steenbergen. aansluitend aan deze lezing staat er voor 19 Mei een natuurfotoworkshop met deze club op het programma.

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.<<nav_first <Vorige | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | Volgende> nav_last>>