Het moment pakken... 
zondag, juni 17, 2012, 10:22
sb_postedby sb_admin
Een erg drukke periode op dit moment. Een release die voor de deur staat en diverse fotografie workshops maken het allemaal erg druk. In cricket termen scoor je dan een century dacht ik ... maar goed tussen de workshops door probeer ik zo mijn momentjes te pakken. Deze post laat een aantal momenten zien van de afgelopen workshops en dagtrips. De beelden zijn geschoten tijden de macro workshop in de vlindertuin van Kwadendamme, tijdens de natuurfotoworkshop georganiseerd door natuurfotoworkshop.nl en tijdens een bezoek aan de hoge venen in de Belgische Ardennen. Een kleine impressie,


Na de natuurfotoworkshop van natuurfotoworkshop.nl gisteren avond nog eens terug gegaan naar dezelfde locatie om tijdens de zonsondergang in mooi licht deze opname te maken. Het enige minpunt waren de gigantische hoeveelheid muggen die zowat letterlijk het bloed onder de nagels vandaan haalde ...


Tijdens de macrofotografie workshop krijg je enorm veel mogelijkheden om prachtige plaatjes te schieten van prachtige vlinders.


Deze opname is van gisteren morgen waarbij ik de deelnemers van de natuurfotografie workshop het voordeel en mogelijkheden van diverse filters heb laten zien.


Het zinkviooltje ; (Viola lutea subsp. calaminaria) is een ondersoort uit de viooltjesfamilie (Violaceae). De plant komt van nature voor in Kelmis (La Calamine) in de Belgische provincie Luik. De plant heeft zich aangepast aan een overmaat aan zink.


De hoge venen vormen als onderdeel van grotendeels de Ardennen en voor een kleiner deel van de Eifel, een hoogvlakte en natuurreservaat in de provincie Luik (Wallonië) in oostelijk België, plus een stukje aangrenzend Duitsland. Het gebied ligt in het Natuurpark Hoge Venen-Eifel en is ongeveer 4500 ha. groot.


Als afsluiter een opname van gisteren avond, deze opname is ongeveer 10 minuten voor zonsondergang gemaakt. Voor deze opname heb ik gebruik gemaakt van diverse filters.

Meer informatie workshops:
Macrofotografie : http://www.natuurfoto.biz/workshop3.htm
Natuurfotografie : http://www.natuurfotoworkshop.nl/events/?event_id=539

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


De verborgen wereld ... 
zondag, juni 3, 2012, 09:39
sb_postedby sb_admin
Op een dag als vandaag met grauw, nat en guur weer kan je alleen maar terug kijken op de dag van gisteren met warmte, zonneschijn en licht. Redelijk vroeg opgestaan ... tenminste half 6 opstaan op een vrije dag is redelijk vroeg toch. Snel de spullen bij elkaar gezocht en op pad gegaan in de Biesbosch op zoek naar de verborgen macro wereld. Daar het in de afgelopen weken nog wat slapjes was krioelde het nu van de insecten. Het beeldmateriaal vertelt het verhaal van de dag ... een kleine impressie.


De hoornaar wordt gemiddeld 30 mm lang, maar koninginnen kunnen beduidend groter zijn. Behalve door haar afmeting valt de hoornaar op door haar roodbruine kop en borststuk en haar felle vlieggeluid. Zij komt niet veel voor in België en Nederland, maar is ook geen zeldzaamheid. Hoewel de grote hoornaar meer dan twee keer zo groot is als de gewone wesp, is zij beduidend minder agressief ten opzichte van de mens.


Moeilijk kiezen ... van de 2700 soorten komen er 49 soorten voor in europa. Dit is volgend mij het Lantaarntje (Ischnura elegans) is een 30 à 34 mm grote juffer die in vrijwel heel Europa algemeen voorkomt. In Nederland en België komt de soort zeer algemeen voor. Het vliegseizoen loopt van mei tot september met toppen eind mei en begin augustus.


De schuimcicade (ook schuimbeestje of koekoeksspog genoemd) is een lastig insect, dat verscheidene planten aantast. Het volwassen diertje is een klein springertje dat plotseling van een plant spat als het opgeschrikt wordt - zoiets als een krekeltje maar compacter, een beetje hoekig-ovaal en ongeveer 0.5 cm lang, meestal lichtbruin, maar ook andere kleuren komen voor.


Nogmaals een opname van de hoornaar, in de volksmond doen fabels de ronde dat een paar steken al voldoende zouden zijn een mens of paard te doden. Dat is onzin, tenzij die persoon toevallig allergisch is. In de wetenschappelijke literatuur is één geval beschreven van fatale afloop na meerdere steken van Vespa crabro. De kans op een gevaarlijke allergische reactie lijkt overigens wat groter dan bij andere wespen. Als zij steekt is dit een stuk pijnlijker dan bij een gewone wesp of bij, maar ze steekt minder snel - al kan de hoornaar wel erg weerbaar zijn als het erop aankomt een nest te verdedigen.


Daisy Sunset, Ik heb de juiste omstandigheden zoals licht / zonsondergang, wolken, laag water en nagenoeg windstil weer een aantal dagen moeten afwachten voordat ik deze opname kon maken. Uiteindelijk is het gelukt om de verschillende lagen te verwerken in het beeld op een manier waarbij elke laag een andere kleur en textuur vertegenwoordigd.

Een prachtige dag die een aantal bijzondere beelden heeft opgeleverd, zo ben ik persoonlijk erg blij met de opnames van de hoornaar. Een soort die je niet vaak van zo dichtbij kan fotografen ... tenminste ik had nog nooit eerder de kans gehad. Opnieuw het bewijs dat elke dag in de natuur zijn unieke momenten heeft en prijs geeft.

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Flowers and Bugs ... 
maandag, mei 28, 2012, 13:08
sb_postedby sb_admin
Een dagje Ardennen op zoek naar vlinders... een teleurstelling. Twee orchideeën gezien waaronder de vrij algemene gevlekte orchis die al op zijn retour was en een welriekende nachtorchis. Het aantal soorten vlinders viel ook tegen, aardbeivlinders, veldparelmoervlinder, Koningspage, oranje en een aantal witjes maar niet in massale aantallen zoals we kennen uit voorgaande jaren. Uiteindelijk is het een dag geworden vol kleurrijke bloemen en beestjes... een impressie;


Krabspin in wilde akelei : Krabspinnen:(Thomisidae) zijn een familie van spinnen. De naam danken deze spinnen aan het eerste of soms tweede paar poten; deze zijn groter en langer en worden zijdelings uitgestoken net als veel krabben doen. Krabspinnen hebben echter geen scharen en kunnen zowel zijdelings als voorwaarts lopen. De wilde akelei (Aquilegia vulgaris) is een 45-60 cm hoge vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort is zeer zeldzaam in Zuid-Limburg, maar komt elders verwilderd meer voor.


Aardbei vlinder op kleine pimpernel : De aardbeivlinder (Pyrgus malvae) is een dagvlinder uit de familie Hesperiidae, de dikkopjes. De vleugel heeft een lengte van ongeveer 11 mm en de aardbeivlinder is daarmee een erg klein vlindertje. De kleine pimpernel (Sanguisorba minor) is een vaste plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De plant wordt ook wel 'sorbenkruid' of 'bloedkruid' genoemd. In Angelsaksische landen worden de jonge blaadjes ook gebruikt in salades. Ook werden de blaadjes in wijn gebruikt om de wijn smakelijker te maken.


Detail opname van Korstmos; Kosrtmos zijn schimmels met een specifiek voedingsfysiologie: mutualistische symbiose. Meestal hebben de korstmossen een specifieke vorm, kleur en structuur, die niet direct overeenkomt met die van de vrijlevende bionten.


Synaema globosum komt in meerdere kleuren, naast het vaste zwarte patroon, voor.
Het vrouwtje heeft een lengte van 6 - 9 mm terwijl het mannetje 3 - 4 mm groot is.
Ze komen voor op bloemen met een kleur die overeenkomt met hun eigen kleur.


De bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) is een 45 tot 49 mm grote Juffer die in vrijwel heel Europa voorkomt. Door het verdwijnen van zijn biotoop, langzaam stromende (bos)beken met een heel goede kwaliteit van het water, is de soort in Nederland sterk achteruitgegaan en staat dan ook op de Nederlandse Rode lijst (libellen) als bedreigd.


Geen idee wat voor een kever dit is maar ook deze is gefotografeerd in de vroege morgen op de kleine pimpernel.


Een detail opname van de Kameleonspin (Misumena vatia); Kameleonspinnen behoren tot de krabspinnen, die zo genoemd worden omwille van hun wijd uitstaande poten. Krabspinnen maken geen web, maar vallen hun prooien aan vanuit een hinderlaag. De kleur kan veranderen tussen sneeuwwit, eigeel-geel en groen. De kleurverandering vindt in twee tot drie dagen plaats.

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


De Biesbosch op zijn best ... 
zondag, mei 20, 2012, 12:07
sb_postedby sb_admin
Het "zomer" griepje zit me nog altijd een beetje dwars maar toch fit genoeg voor de afspraak met foto-club de Brabantse wal. Op vraag van deze fotoclub hebben we een speciale workshop in elkaar gezet. Het begon allemaal met een natuurfotopresentatie een week op twee terug in Steenbergen. Gisteren was het rendez-vous gepland in nationaal park de Biesbosch. Erg vroeg want de workshop vond zijn aanvang om 5 uur in de morgen met als doelstelling de start van deze prachtige dag te vereeuwigen. En het was een superstart in het prachtige Biesbosch landschap. Gedurende de dag hebben we een prachtige wandeling gemaakt waarbij we zo nu en dan stil hebben gestaan bij de Biesbosch bewoners en foto technieken. Een klein beeldverslag van deze dag vol mooie foto-momenten :


De LEE Filters waren een welkome toevoeging voor het vastleggen van de spectaculaire zonsopkomst. En mooi moment om de leden van de fotoclub wat te vertellen over de techniek en functie van de verschillende filters.


Het zelfde moment alleen met een extra filter om het morgen rood te versterken.


Opnieuw hetzelfde moment alleen dan met gebruik van de LEE Bigstopper die door zijn vertraging van 10 stops een sluitertijd mogelijk maakt van ruim 2 Minuten wat resulteert in het bovenstaande effect.


Deze drogende libel gaf iedereen een mooie gelegenheid om dit prachtige insect te fotograferen.


Sfeer is een belangrijke factor in een opname, door het spelen met belichting geeft deze scene een ietwat griezelige uitstraling.


Nog een opname van de libel maar deze keer gemaakt met de 5d en groothoek objectief. Een vorm van "macro-fotografie" wat het onderwerp laat zien in zijn habitat.


Als laatste een paar paddenstoelen die door het gebruik van flitsers een sfeervol geheel vormen met de omgeving.

Een prachtige & gezellige dag is het geworden met de fotoclub de Brabantse wal. Ik ben benieuwd naar de beelden gemaakt door de deelnemers van deze workshop, maar dat zien we wel op 31 Mei op de clubavond van de Brabantse wal want dan worden de gemaakte opnames besproken.

Indien Uw (foto of natuur)club ook wel eens een workshop op maat wenst te volgen in NP de Biesbosch dan kunt U zich vrijblijvend wenden tot nicole@natuurfoto.biz.

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.
<<nav_first <Vorige | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | Volgende> nav_last>>