De terugblik 
zondag, juni 9, 2013, 10:05
sb_postedby sb_admin
Het is al weer even geleden dat ik tijd vrij heb gemaakt voor een update, vandaar maar even terug kijken op de laatste weken. Een aantal weken geleden erg druk geweest met de masterclass landschapsfotografie op het wad waarvan de opnames al te zien waren op facebook. Een prachtige masterclass is het geworden, de start van de dag was er vroeg met mooi helder weer. Uiteindelijk hebben we het gedurende de dag droog kunnen houden al was dit niet het geval voor alle camera's. Wie deze beelden wil zien moet maar eens kijken op facebook… Daarnaast heb ik een aantal workshops verzorgd voor natuurfotoworkshop.nl en ben ik in de Ardennen op zoek gegaan naar vlinders en orchideeën. Dat laatste viel een beetje tegen, de temperatuur was mooi maar er stond een beetje veel wind wat fotograferen van vlinders lastig maakte. Uiteindelijk hebben we toch een aantal soorten orchideeën en andere bijzondere bloemen kunnen fotograferen. Wat vlinders betreft is het beperk gebleven tot een koningspage en een groentje, hopelijk trekt het vlinderbestand een beetje aan want ik ben niet van mening dat het geen goed jaar is voor wat betreft de vlinders. Dan als laatste een natuurfoto workshop per fluisterboot in NP de Biesbosch die rond 5 uur in de morgen startte vanuit de haven van Geertruidenberg. In de frisse of zelfs koude morgen zijn we op zoek gegaan naar onderwerpen, al snel kregen we de eerste futen voor de lens die opvallend genoeg geen van allen jongen hadden maar wel rondzwommen in meesterlijk licht. Nabij de haven van Hank troffen we de bever die ons tegemoet kwam zwemmen. De ijsvogel hebben niet gezien maar ondanks dit heeft het landschap de verschillende ganzen, zwaluwen, libellen, juffers en kikkers ons heel de dag bezig gehouden. Een kleine impressie :


Ja hoor dit is de Nederlandse kust ...


De cursisten van de masterclass aan het werk op het wad ….


De wilde akelei (Aquilegia vulgaris) is een 45-60 cm hoge vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). De soort is zeer zeldzaam in Zuid-Limburg, maar komt elders verwilderd meer voor.


De koningspage (Iphiclides podalirius) is een dagvlinder uit de familie Papilionidae, de grote pages. De vleugel varieert in lengte tussen de 32 en 39 millimeter.


De Nijlgans (Alopochen aegyptiaca) behoort tot de familie Anatidae (zwanen, ganzen en eenden). In deze familie zit ze in de onderfamilie Tadorninae (halfganzen). Dit zegt meteen iets over haar formaat. Haar naam is dus verwarrend, want ze behoort niet tot de onderfamilie Anserinae (zwanen en ganzen). De oude Egyptenaren beschouwden de Nijlgans als een heilig dier en beeldden haar regelmatig af in hun kunst.


De weidebeekjuffer (Calopteryx splendens) is een 45 à 48 mm grote Juffer die in Nederland en België vrij algemeen voorkomt. De soort is over vrijwel heel Europa verspreid. De weidebeekjuffer vliegt van mei tot begin augustus bij voorkeur bij langzaam stromende beken, maar ook bij rivieren.


De fuut (Podiceps cristatus) is een watervogel, en in Europa het grootste lid van de Podicipedidae.

Tot de volgende ...;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.Special Haze ... 
maandag, mei 20, 2013, 09:55
sb_postedby sb_admin
Een lang weekend maar volgens de voorspellingen grijs en regenachtig weer. In tegenstelling tot eerdere voorspellingen was gisteren een mooie dag, gedeeltelijk bewolkt weer met hele speciale lichtomstandigheden. Soms heb je van die heiige periodes tussen regenachtige dagen waarbij je fantastisch fotografisch licht hebt, een beetje het idee van een natuurlijke softbox. Gisteren was zo'n dag met als prettige bijkomstigheid dat het dierenrijk zich veelvuldig liet aanschouwen. Erg veel mooie en bijzondere soorten gezien in situaties waar je normaal heel wat tijd moet investeren om ze goed voor de lens te krijgen. Als Biesbosch gastheer weten wij de plekjes wel te vinden maar toch laat deze beperkte impressie zien hoe groot de diversiteit van leven is in NP de Biesbosch….


Geen bever maar een muskusrat of bisamrat(Ondatra zibethicus)deze rat is een knaagdier uit de onderfamilie der woelmuizen. Voor onze zuiderburen, het dier wordt op de menukaart ook wel als waterkonijn aangeduid. De muskusrat is de enige nog levende soort uit het geslacht Ondatra. Hij komt oorspronkelijk enkel in Noord-Amerika voor, maar leeft tegenwoordig als exoot in Europa en Noord-Azië. Deze kwam zomaar langs zwemmen tijdens het fotograferen van de visdiefjes.


De rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus) is een zangvogel uit de familie van Acrocephalidae. Gemaakt met de 1D, 500mm F4.0 + 1.4TC


De aalscholver (Phalacrocorax carbo), ook wel scholver, scholverd, schollevaar of koolgans genoemd, is een tamelijk grote en opvallende vogel. De in West-Europa voorkomende aalscholver behoort tot de familie van de Phalacrocoracidae, waarvan 36 soorten bekend zijn. Het zijn allemaal vrij grote watervogels die voornamelijk van vis leven. Ze vormen met de genten, fregatvogels en slangenhalsvogels een eigen clade.


Een opname van een waterjuffer (Zygoptera). Gemaakt met de 5DIII, 100MM macro + Raynox -DCR250 voorzet lens. Deze voorzetlens met dioptrie van 7 behoud zijn scherpte en is kleur echt. Een prachtig stukje gereedschap om je macro bereik te vergroten.


De oeverzwaluw (Riparia riparia) is een zangvogel uit de familie van de hirundinidae (zwaluwen)


De visdief (Sterna hirundo) is een vogel uit de familie van de sterns (Sternidae). De visdief is een tweelingsoort van de noordse stern, S. paradisaea. Of beter gezegd een zustersoort van zowel de noordse stern als de Dougalls stern (S. dougallii).


Libellen (Odonata) zijn een insectenorde die wereldwijd voorkomt met ongeveer 5858 beschreven soorten, merendeels in warmere gebieden. In Nederland zijn 71 soorten aangetroffen, waarvan er 66 als inheems worden beschouwd, 1 als zwerver en 4 als verdwenen. Deze opname is gemaakt met de 100mm F2.8L is USM zonder flitser, de achtergrond word gevormd door een grote bos koolzaad.


Normaals een opname van de oeverzwaluw. Deze zwaluw broedt in kolonies in zelfgegraven holtes in verticale zandige oevers, aan rivieren, meren en zandafgravingen, vaak in tijdelijk aangelegde gronddepots met steile wanden. Deze gronddepots zijn door het project Noordwaard ruimschoots aanwezig en zo zie je maar dat de werkzaamheden als gevolg van de ontpoldering ook al zijn voordelen heeft, want de oeverzwaluw is ruim vertegenwoordigd in de Biesbosch op dit moment.

Maakt U ook graag soortgelijke opnames ? kijk voor meer informatie op onze workshop pagina voor een ruim aanbod Biesbosch workshops in NP de Biesbosch. Daarnaast zijn 1 op 1 workshops of persoonlijke trainingen ook mogelijk, daarvoor kunt U vrijblijvend contact opnemen via het contact formulier op deze site. De raynox-DCR250 vindt U in onze online shop.


Tot de volgende ...;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


De review 
vrijdag, mei 17, 2013, 20:28
sb_postedby sb_admin
In samenwerking met Natuurfotoworkshop.nl verzorgen wij diversen natuurfotografie workshops in NP de Biesbosch. Een review van deze workshops gemaakt door Fotoalbum.nl is hier te vinden.Meer informatie workshops : http://www.natuurfotoworkshop.nl
De online review : http://www.fotoalbum.nl/blog/

Tot de volgende ... ;-)

Blue bells & Macro's 
donderdag, mei 9, 2013, 18:32
sb_postedby sb_admin
Vorige week een bezoek gebracht aan het unieke Hallerbos waar op dat moment de bos hyacinten in bloei stonden. Misschien zelfs net over het hoogtepunt heen maar het blijft een bijzondere lokatie en ervaring om door dat bos te struinen. Dan vandaag voor het eerst dit jaar op pad met de macro lens. In eerste instantie leek het wat tegen te vallen met de insecten maar eenmaal ik een windstille locatie had gevonden kon ik naar hartenlust fotografen. Het wemelde er van de juffers, libellen, vliegen en zelfs het oranjetipje liet zich goed fotograferen. Een kleine impressie van de gemaakte opnames :


Het merendeel van de kruidachtige vegetatie bestaat uit lentebloeiers, die hun optimale ontwikkeling kennen vooraleer het kronendak van de bovenste etage zich volledig sluit. Zeker de wilde hyacint, die van einde april tot half mei plaatselijk uitgestrekte blauwe bloemtapijt vormt.


Voor deze opname is gebruik gemaakt van een multiple exposure. 1 opname maar meerdere keren belicht. De eerste opname is geheel uit focus waarna een tweede keer is belicht met het onderwerp in focus. Het resultaat is een opname met een bijzondere sfeer.


Wegens de diversiteit van de bodemtypes in het Hallerbos, zijn de herbebossingen grotendeels uitgevoerd in functie van de lokale bodemkwaliteit. Mede door deze diversiteit vertoont het geen monotoon karakter, maar biedt het een mozaïekachtige bosstructuur, met wisselende bosgezichten en een grote rijkdom aan boomsoorten.


Zweefvliegen (Syrphidae) zijn een familie van insecten uit de orde vliegen en muggen of tweevleugeligen (Diptera). In Nederland zijn 363 soorten zweefvliegen waargenomen, 303 daarvan worden als inheems beschouwd.[1][2] Sommige andere vliegenfamilies vertonen gelijkende kenmerken, zoals de familie van de wolzwevers (Bombyliidae)


Dit blad van de gele lis heeft wel wat weg van een vlam.


Dit portret van een juffer is gemaakt met behulp van de mp-e65 en twinlight flitser (± 3 op 1 vanuit de hand). Wereldwijd zijn ruim 2700 soorten juffers beschreven, in Europa komen slechts 49 soorten voor. In Nederland zijn 26 soorten aangetroffen waarvan 24 ook in België.

Tot de volgende ... ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.
<<nav_first <Vorige | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Volgende> nav_last>>