Geselecteerd in top 3 van NG FotoCommunity ... 
zondag, september 29, 2013, 17:10
sb_postedby sb_admin
Een van de ijsland opnames is geselecteerd in de National Geographic Foto Community top 3 van week 39.

Daarmee is er ook een mogelijkheid dat de opname wordt gepubliceerd in het magazine. Dit is natuurlijk een droom van elke natuurfotograaf ....

Het betreft deze foto :Tot de volgende ... ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


IJsland deel III 
zaterdag, september 21, 2013, 19:01
sb_postedby sb_admin
Update 3 van nog altijd de fotoreeks uit Ijsland, nagenoeg alle foto’s afgewerkt al ben ik bezig met een review van de bestanden om zeker niet te vergeten. Ik kan nog wel even verder gaan met het posten van de opnames die ik gemaakt heb in IJsland. Inmiddels staat er ook een bijgewerkte galerij online waarin al heel wat opnames uit IJsland zijn te vinden. Morgen een dagje fotograferen in Cote opale dus vannacht erg vroeg uit de veren, als de zon opkomt moeten we immers klaar staan aan het franse stand. Maar eerst nog even een kleine selectie opnames uit het wonderlijke Ijsland. Indien U ook graag dergelijke opnames maakt … moet U zeker eens kijken op de workshop pagina, In 2014 (aug / sept) organiseren we namelijk een 12 daagse fotoreis naar Ijsland !


De Vatnajökull gletsjer is IJslands grootste gletsjer en qua oppervlakte in Europa. De gletsjer is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar. De gletsjer bevindt zich in het zuidoosten van het land. Vatnajökull heeft een oppervlakte van ongeveer 8100 km² en bedekt hierdoor 8% van het areaal van IJsland met een ijskap die tot 1000 meter dik is. In 2004 is ruim de helft van de gletsjer tot onderdeel van het nationaal park Skaftafell gemaakt, dat sinds 2008 onderdeel vormt van het toen opgerichte nationaal park Vatnajökull.


Het Geothermisch gebied in noordelijk IJsland genaamd Hverfell. Het stinkt er verschrikkelijk naar rotte eieren maar je kan er waanzinnige opnames maken.


Godafoss, wat mij betreft de mooiste waterval van IJsland. Het water van de Skjálfandafljót rivier valt over een breedte van 30 meter 12 meter naar beneden, en de Goðafoss wordt door rotsen in een paar stukken verdeeld.


De bultrug (Megaptera novaeangliae) is een walvis die behoort tot de onderorde van baleinwalvissen.


De kuifaalscholver (Phalacrocorax aristotelis) is een vogel uit de orde van Suliformes. De vogel wordt ongeveer 75 centimeter groot, iets kleiner dan de (gewone) aalscholver. Verder lijken de soorten veel op elkaar, maar de kuifaalscholver heeft een dunnere snavel, een groenachtige glans en een voornamelijk bij adulte vogels zichtbare kuif. De kleur is groenzwart, met een gele snavelbasis.


Vulkaan landschap in het IJslandse westland.

Tot de volgende ... ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Ijsland het vervolg .... 
woensdag, september 11, 2013, 19:12
sb_postedby sb_admin
Vorige update de belofte gemaakt om snel een nieuwe update te posten maar dat is er niet van gekomen. Na de terugkomst uit IJsland was ik direct druk met allerlei fotografie zaken, maar het doet dan ook weer goed om het interview in de Brabeau to lezen en redactioneel stuk over kleurfilters in de shoot. Maar ook een expositie en test / veldwerk voor stealth-gear filters heeft me de nodige uurtjes bezig gehouden. Maar nu dan toch een update van een 6tal beelden gemaakt in IJsland …


Dit ijsmeer ligt links, pal naast de ringweg, dat door een smalle strook land wordt gescheiden van de oceaan. Enorme ijsbergen drijven aan de westkant van het meer dicht op elkaar. Af en toe hoor je een doffe dreun: een ijsberg breekt in tweeën. De zon veroorzaakt prachtige kleureffecten, van diepblauw tot helwit Door het langzaam smelten worden de ijsformaties geleidelijk kleiner en hebben ze tot wel een jaar nodig om via het verbindingskanaal onder de brug over de ringweg de oceaan te bereiken


Als het ijs dan de oceaan heeft bereikt dan is er een kans dat het door de branding op het zwarte stand eindigt dat je direct vind voor het ijsmeer. Hier smelten de ijsbergen verder maar vormen dan een prachtig decor om de meest bizarre opnames te maken.


De Gullfoss is een waterval in de Hvítá (Witte rivier) in Zuid-IJsland. Het is een van de mooiste watervallen van IJsland en maakt deel uit van de Golden Circle. In deze opname zie je hoe het water via diagonale kloof wordt afgevoerd.


De goudplevier (Pluvialis apricaria) is een vogel uit de familie van plevieren (Charadriidae).


De Goðafoss is een van de grotere watervallen van IJsland. Hij is gesitueerd in het Mývatn district in centraal-noord IJsland aan het begin (of eind) van de Sprengisandur route die dwars door het binnenland voert. Het water van de Skjálfandafljót rivier valt over een breedte van 30 meter 12 meter naar beneden, en de Goðafoss wordt door rotsen in een paar stukken verdeeld.


IJsland is het panorama land bij uitstek, deze opname is slechts een van de vele panorama opnames die ik heb gemaakt. Het decor wordt gevormd door een bergketen met lavaduinen, de zee maan en noorderlicht maken het voor mij af. Deze lokatie lag trouwens ver van de bewoonde wereld, de ervaring, moment en samenkomen van alle elementen hebben absoluut een blijvende indruk achtergelaten. Overigens is het origineel van deze opname 37MP groot.

Tot de volgende ... ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.IJs, Vuur en Vikingen ... 
dinsdag, september 3, 2013, 21:42
sb_postedby sb_admin
Gisteren terug gekomen uit het prachtige IJsland waar ik samen met Michiel Vaartjes een rondreis heb gemaakt ter voorbereiding van een natuurfotografie workshop die we in 2014 organiseren. In een camper hebben we afgelopen weken ca.2350 Km door IJsland gereden en de mooiste locaties van het land bezocht. Ook tijdens de workshop van 2014 zullen we in campers de mooiste locaties van IJsland bezoeken, een unieke reis waarbij we niet plaatsgeboden zijn en kunnen anticiperen op weersituaties en zodoende een goed rendement kunnen behalen. Tijdens de afgelopen twee weken ik in totaal een kleine 120GB beeldmateriaal bij elkaar geschoten. De volgende beelden zijn slechts een eerste selectie maar de komende weken volgen nog een aantal updates ....


In IJsland vind je spectaculaire watervallen, Seljalandsfoss was de eerste waterval op onze route.


Skogafoss bevindt zich in een erg mooi natuurgebied en is de kers op de taart van een gigantische waterloop die door het berglandschap konkelt. Eindeloos kan je wandelen in de ongerepte natuur en je kan er klimmen tot een hoogte van ca. 1000 meter. Onderweg vind je spectaculaire versnellingen die in het fotogenieke berglandschap garant staan voor bijzonder beeldmateriaal.


De kubistische kust van Reynisfjara, het zwarte strand en rotsformaties die uit zee reizen geven het landschap een mystieke sfeer. Tijdens ons bezoek aan deze lokatie troffen we regenachtig weer wat deze mystieke sfeer alleen maar benadrukte. De schiet je opnames in kleur en in sommige gevallen is het kleur pallet slechts beperkt tot een aan scala grijstinten met hier en daar wat blauw.


Een kleine jager die je langs de kust veelvuldig aantreft .. In Europa komt de kleine jager alleen tijdens het broedseizoen voor in het noorden van Schotland, langs de Scandinavische kust en in IJsland.


De Vatnajokull gletsjer voed het ijsmeer met ijsformaties die vervolgens de zee opdrijven en landen op het nabij gelegen zwarte strand. De blauwe tinten van het oerijs contrasteert erg mooi met het zwarte strand. Hoogstwaarschijnlijk is de ijskap in een koude periode ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan. De bovenkant van de ijskap vormt een vlakte op ongeveer 800 meter hoogte. Het ijs is voortdurend in beweging en verplaatst zich met een snelheid van ongeveer 800 meter per jaar.


Natuurlijk mag tijdens een bezoek aan IJsland de Aurora Borealis of het Noorderlicht niet ontbreken. Zolang het maar helder en donker is heb je een grote kans om het noorderlicht te zien, al is het vaak bij lage activiteit erg moeilijk te onderscheiden. Tijdens onze reis hebben we bij helder weer elke avond het noorderlicht gevonden (soms zelfs onbewust). Deze opname is gemaakt op een camping in de westfjorden waar we moesten schuilen voor windsnelheden tot 32 m/s wat overeenkomt met een windkracht 11. Rond 11:30 kleurde de hemel geheel groen, een imposant en spectaculair schouwspel dat je zeker eens in je leven moet zien.

Tot de volgende ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.
<<nav_first <Vorige | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Volgende> nav_last>>