IJs, Vuur en Vikingen ... 
dinsdag, september 3, 2013, 21:42
sb_postedby sb_admin
Gisteren terug gekomen uit het prachtige IJsland waar ik samen met Michiel Vaartjes een rondreis heb gemaakt ter voorbereiding van een natuurfotografie workshop die we in 2014 organiseren. In een camper hebben we afgelopen weken ca.2350 Km door IJsland gereden en de mooiste locaties van het land bezocht. Ook tijdens de workshop van 2014 zullen we in campers de mooiste locaties van IJsland bezoeken, een unieke reis waarbij we niet plaatsgeboden zijn en kunnen anticiperen op weersituaties en zodoende een goed rendement kunnen behalen. Tijdens de afgelopen twee weken ik in totaal een kleine 120GB beeldmateriaal bij elkaar geschoten. De volgende beelden zijn slechts een eerste selectie maar de komende weken volgen nog een aantal updates ....


In IJsland vind je spectaculaire watervallen, Seljalandsfoss was de eerste waterval op onze route.


Skogafoss bevindt zich in een erg mooi natuurgebied en is de kers op de taart van een gigantische waterloop die door het berglandschap konkelt. Eindeloos kan je wandelen in de ongerepte natuur en je kan er klimmen tot een hoogte van ca. 1000 meter. Onderweg vind je spectaculaire versnellingen die in het fotogenieke berglandschap garant staan voor bijzonder beeldmateriaal.


De kubistische kust van Reynisfjara, het zwarte strand en rotsformaties die uit zee reizen geven het landschap een mystieke sfeer. Tijdens ons bezoek aan deze lokatie troffen we regenachtig weer wat deze mystieke sfeer alleen maar benadrukte. De schiet je opnames in kleur en in sommige gevallen is het kleur pallet slechts beperkt tot een aan scala grijstinten met hier en daar wat blauw.


Een kleine jager die je langs de kust veelvuldig aantreft .. In Europa komt de kleine jager alleen tijdens het broedseizoen voor in het noorden van Schotland, langs de Scandinavische kust en in IJsland.


De Vatnajokull gletsjer voed het ijsmeer met ijsformaties die vervolgens de zee opdrijven en landen op het nabij gelegen zwarte strand. De blauwe tinten van het oerijs contrasteert erg mooi met het zwarte strand. Hoogstwaarschijnlijk is de ijskap in een koude periode ongeveer 2500 jaar geleden ontstaan. De bovenkant van de ijskap vormt een vlakte op ongeveer 800 meter hoogte. Het ijs is voortdurend in beweging en verplaatst zich met een snelheid van ongeveer 800 meter per jaar.


Natuurlijk mag tijdens een bezoek aan IJsland de Aurora Borealis of het Noorderlicht niet ontbreken. Zolang het maar helder en donker is heb je een grote kans om het noorderlicht te zien, al is het vaak bij lage activiteit erg moeilijk te onderscheiden. Tijdens onze reis hebben we bij helder weer elke avond het noorderlicht gevonden (soms zelfs onbewust). Deze opname is gemaakt op een camping in de westfjorden waar we moesten schuilen voor windsnelheden tot 32 m/s wat overeenkomt met een windkracht 11. Rond 11:30 kleurde de hemel geheel groen, een imposant en spectaculair schouwspel dat je zeker eens in je leven moet zien.

Tot de volgende ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.Preparations & Planning 
zondag, augustus 11, 2013, 08:51
sb_postedby sb_admin
Een kleine update op de blog want het is al te lang geleden dat ik hier tijd voor heb gehad. Voor een aantal fotobladen redactioneel werk opgeleverd en bezig geweest met de aanstaande trip naar IJsland. Op zoom.nl is een stuk te lezen over de planning van een natuurfotograaf en in de volgende shoot zal ook een stuk gepubliceerd worden, wat daar het onderwerp is laat ik nog even in het midden. Maar het grote nieuws is dat het over een week zover is, de planning voor deze IJsland trip staat nu helemaal vast. De volgende update op de blog zal nog wel even op zich laten wachten tenzij het netwerk daar dekkend is en het enigszins betaalbaar is om te connecteren. Maar eerst nog een paar macro's uit de Biesbosch :
Tot de volgende ...;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


kingfisher blues 
zondag, juli 14, 2013, 14:48
sb_postedby sb_admin
Het is erg druk op het moment, veel workshops en de eerste voorbereidingen voor IJsland staan op de agenda. Je moet dan denken aan wat conditie training in de sportschool, want IJsland gaat intensief worden denk ik. Maar nog 5 weken resten me on in conditie te raken dus dat moet wel lukken. Daarnaast heb ik ook redactioneel werk opgeleverd voor de Shoot en de Zoom. Al met al erg druk dus … maar gisteren heb ik een ieder geval tijd kunnen vrij maken voor een fotosessie op een privé domain. Een prachtige locatie ok de plaatselijke ijsvogel daar te fotograferen. Een paar sfeer beelden :Tot de volgende ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


De tijd vliegt 
woensdag, juli 3, 2013, 20:24
sb_postedby sb_admin
Het gaat allemaal enorm snel op dit moment, Nog een week of 6 en we reizen af naar IJsland voor een fotosessie van twee weken. Tijdens deze fotosessie gaan we een workshop voorbereiden die we vervolgens in 2014 gaan aanbieden. Daarnaast ben ik afgelopen weken vooral bezig geweest met het uitrollen van een release en heel veel fotografie workshops. Soms wel twee op een dag maar het blijft enorm leuk om te doen. Vandaar dat deze update zich slecht beperkt tot een aantal opnames gemaakt tijdens de verschillende workshops van afgelopen weken ….


Zeearend (Captivce) : (Haliaeetus leucocephalus) is een roofvogel die in Canada en in de Verenigde Staten broedt. Aan het eind van de twintigste eeuw stond de vogel op het punt van uitsterven, maar de populatie is tegenwoordig tot een stabiel niveau hersteld.
De bijenorchis (Ophrys apifera) is een orchidee. De plant is in Nederland en België wettelijk beschermd. De Nederlandse naam wordt ontleend aan het feit dat onderste lip op een honingbij lijkt. De plant lijkt op de iets kleinere hommelorchis (Ophrys holoserica) .

De bladeren zijn punt-ellipsvormig. De bloem kent zelfbestuiving. Het patroon varieert sterk. Het patroon zou kunnen helpen om bijen aan te lokken ten behoeve van bestuiving. De bloeiperiode loopt van begin juni tot half juli. De bloemen staan verspreid langs de stengel. De plant wordt tot 50 cm hoog. De sepalen zijn breed lancetvormig. De kleur varieert, maar is meestal licht- tot donkerroze.


Parthenos sylvia is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De spanwijdte varieert tussen de 70 en 80 millimeter. De vlinder komt voor in het Oriëntaals gebied in India, Myanmar, Sri Lanka de Indische Archipel, Nieuw-Guinea en de Filipijnen.


De oehoe (captive) (Bubo bubo) is een van de grootste uilensoorten ter wereld (een andere grote soort is de Blakistons visuil). De naam van de vogel heeft deze te danken aan zijn roepgeluid. Vooral in de late winter laat het mannetje zijn imposante "Oehoe"-roep horen.

Tot de volgende ... ;-)

©2013 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.<<nav_first <Vorige | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Volgende> nav_last>>