De wadden ... 
zondag, december 30, 2012, 13:04
sb_postedby sb_admin
Gisteren mijn moed verzameld en vroeg uit bed gestapt om vervolgens richting de wadden te reizen. De voorspelling qua weer waren gunstig alleen het hoge water in de morgen was minder gunstig. Eenmaal gearriveerd was er meer bewolking dan me lief was. Gedurende de morgen trok de bewolking weg en waren er zonnige momenten, met de ondergaande zon in achterhoofd heb ik dan ook maar de beslissing gemaakt om deze op het wad af te wachten mede omdat de ondergang van de zon te verwachten was met laag water. Het was wel erg modderig en op sommige stukken moest je een sliblaag van wel 25 centimeter overwinnen. Uiteindelijk in een prachtige omgeving en bijzonder licht met de stealth-gear filters mogen werken wat een goede generale repetitie is geworden voor de masterclass landschapsfotografie van 25/05/2013 op het wad. De eerste inschrijvingen zijn reeds binnen voor deze masterclass en het belooft een spektakel te worden, voor de eerste masterclass op 19/01/2013 in Zeeland zijn overigens nog diverse plaatsen beschikbaar. Een kleine impressie van de generale van gisteren ….


Een opname in het laatste licht waarvoor twee Gradual-ND filters gebruik zijn.


Ook nog even met de bigstopper geëxperimenteerd in de middag.


Voor deze opname is een gradual brown warmte filter en diverse gradual ND filters gebruikt. Een opname die ik gemaakt heb op zoek naar een hard stuk om even te rusten van het geploeter in het slib.


Ook voor deze opname zijn een aantal gradual ND en grijsfilters gebruikt wat een sluitertijd opleverde van 205 Seconden.


Deze opname is gemaakt in het laatste zonlicht wat nog net over de dijk het wad verlichtte. doormiddel van de gradual ND filters wat extra contrast gecreëerd wat het geheel een bijzondere sfeer geeft.

Meer info over de masterclasses in te vinden op deze site onder het menu workshops.

Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Season's Greatings uit NP de Biesbosch 
zaterdag, december 22, 2012, 15:00
sb_postedby sb_adminAls ergens geluk voor het oprapen lag zou ik daarheen gaan op eerste Kerstdag. Handen vol opgooien, hoog in de lucht dwarrelend met de wind in vogelvlucht. Langs de sterren en de maan zou het dan jullie kant op gaan. Al was het een klein beetje maar dan wordt het voor jullie een gelukkig en fotogeniek nieuw jaar!


Marcel, Nicole, Mike & Wesley van Balkom.

"Gouden Momenten" 
zondag, december 9, 2012, 12:28
sb_postedby sb_admin
De eerste sneeuw en matige vorst zorgen op vrijdag voor sfeer in de Biesbosch. Al was de sneeuw aan de papperige kant, toch had je even het idee dat koning winter regeerde. Op zaterdag zorgde het zachte gouden winterlicht voor een koude maar prachtige start van de dag. Verrassend veel vogels waren op zoek naar hun ontbijt of warmde zich op in de eerste zonnestralen, met als prettige bijkomstigheid dat ze zich goed lieten zien en fotograferen. De sneeuw is inmiddels weg en helaas is het nu net zo papperig maar dan in de vorm van modder. Ik hoop snel koning winter opnieuw te ontmoeten want dat zijn toch momenten waar ik als fotograaf heel het jaar naar uitkijk. Met deze omstandigheden in het achterhoofd ben ik ook nog bezig geweest met een foto die ik al een tijdje wil maken, maar de benodigde volle maan en vereiste sneeuwdek was niet aanwezig … volgende keer beter. Verder wil ik via onderstaande "gouden momenten" mijn medeleven betuigen aan mijn veel te vroeg overleden neefje, rust zacht Martin …


Een groep nijlganzen in het "warme" winterlicht.


In deze opname heb ik getracht de tegenstelling uit te drukken tussen de koude atmosfeer en warme ochtendlicht.


De putter of distelvink zoals je die als fotograaf graag tegenkomt… solitair op een kaardebol.


Een grote bonte specht op zoek naar insecten die zich verstoppen in de gebarsten palen langs de bandijk.


Een magisch moment zoals deze ree langs kwam en zonder angst me benaderde tot op een 15 meter.


En nog een opname van de putter op een kaardebol.


Een aalscholver op zoek naar warmte ….

Tot de volgende ... :-(

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.

Pestvogels en de eerste najaarsstorm van 2013 
maandag, november 26, 2012, 18:48
sb_postedby sb_admin
Afgelopen weken wat tijd gehad of vrij gemaakt om te gaan fotograferen, qua werkzaamheden is het nog altijd even druk maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Eerst maar eens op zoek naar de pestvogels die op dit moment in ruime getallen in ons land verblijven. En ik heb ze gevonden, in tegenstelling tot eerdere ontmoetingen was dit er 1 met redelijk mooi licht. Uiteindelijk een aantal leuke opnames gemaakt van deze geweldige soort.


Deze pestvogel zat redelijk hoog in een boom, mooi vrij en precies in een bundel licht. Door flink onderbelichten ontstond het volgende beeld wat de pestvogel in een mooi passend en stemmig kleurenpallet laat zien.

Dan afgelopen zondag, een prachtige dag in Zeeland beleefd. Ter voorbereiding van de masterclass van as. 19 januari ben ik vroeg vertrokken richting Zeeland. Rond 07:15 stond ik op het Zeeuwse strand tijdens de eerste echte najaarsstorm met windstoten tot wel 10 bft. Naast het lekker uitwaaien wat je dan vrij letterlijk kan nemen was het een enorme ervaring die je dan samen met moeder natuur beleeft. Het fotograferen in dergelijke extreme omstandigheden vergt hier en daar wat aanpassingen maar toch kan je prachtige opnames maken. De camera en filters droog houden is het grootste probleem want elk druppeltje is zichtbaar in de opname, en in dergelijke omstandigheden geven de woeste golven heel wat spray en is een degelijk en zwaar statief een must.

Voor de mensen die meer informatie zoeken kunnen eens een kijkje nemen in het menu workshops van deze site. De eerste masterclass landschapsfotografie met gebruik van filters staat op de agenda voor 19 januari 2013. Het belooft een prachtige masterclass te worden waar de volgende sfeerbeelden een indruk geven van wat je te wachten staat … schrijf snel in want vol is vol !


Zoals de dag startte, in eerste instantie knalharde wind en wat regen. Voor zonsopkomst was er veel bewolking, nadien wisselden opklaringen en dreigende luchten elkaar snel af wat resulteerde in sfeervolle beelden.


Met opzet de lucht beperkt in beeld gezet omdat deze niet veel toevoegt aan de opname. Het spel van water en stenen geeft wel de nodige spanning, dankzij de langere sluitertijd ontstaat er een dynamisch beeld.


Deze opname is gemaakt terwijl het eerste ochtendlicht door de wolken priemt. Het warme licht op de houten palen geeft een bevreemde sfeer, de lange sluitertijd geeft de foto dynamiek terwijl het perspectief van de palen de aandacht naar de woeste zee leidt. Voor deze opname heb ik gebruik gemaakt van oa. een 3 stops gradual ND, 3 stops grijsfilter en een gradual warmtefilter.


Een grapje van ondergetekende, balancerend in de storm die mijn warme Noorse muts dreigt af te blazen. Zo blijkt maar dat een kilootje meer in sommige gevallen erg handig kan zijn. Geen moment losgekomen van het Zeeuwse strand.

Informatie over de masterclasses vind je hier. Wil je direct inschrijven, dan is dat mogelijk via deze link


Tot de volgende ... ;-)

©2012 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected. You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited

<<nav_first <Vorige | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Volgende> nav_last>>