Animo check …. 
vrijdag, april 23, 2010, 08:24
sb_postedby sb_admin
Het objectief is om tussen half november en half december een fotoreis / workshop te organiseren naar Engeland (east-midlands) met als doelstelling de grijze zeehonden te gaan fotograferen. Rond deze periode zijn de zeehonden puppies geboren en zijn er zeer mooie opnames te maken. Deze workshop zal plaats vinden in het weekend, Aankomst locatie op vrijdag en vertrek op maandag zodat heel het weekeind in het teken staat van het fotograferen van de zeehonden op het Engelse strand. Stuur een berichtje naar workshop@natuurfoto.biz als je interesse hebt in deze fotoreis.


Ter illustratie, dit is een gewone en geen grijze zeehond.

Tot de volgende ... ;-)

Te veel wind en minder light ... 
woensdag, april 21, 2010, 19:16
sb_postedby sb_admin
Vandaag een dagje met mijn neus in het gras gelegen aan de oever van een meertje waar behoorlijk veel geoorde futen rond zwemmen. Een bijzondere soort die je slechts op enkele plaatsen in Nederland ziet en kan fotograferen. Er stond wel wat veel wind waardoor de perfecte spiegeling niet te fotograferen was. Verder was het licht ook niet optimaal, Toch in deze situatie een aantal opnames gemaakt en dmv het lage standpunt toch getracht de opname wat "flair" te geven. Moet nog maar eens terug gaan als de situatie wat beter is qua wind en licht, het eerste resultaat zijn de volgende opnames...


Een verwelkoming van de partner die na een meter of 5 onder water te hebben gezwommen in een soort balts houding boven water komt ... het vervolg is te zien op foto 3.


En als er een vogel overvliegt moet je als kleine geoordefuut wel even in het oog houden dat het geen roofvogel is.


De liefdesdans van deze vogeltjes ...


Soms was het licht beter ... nu nog die mooie donker groene of riet-gele achtergrond ... dat is dan de uitdaging voor de volgende keer.

Tot de volgende ... ;-)

©2009 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Bijzondere momenten 
zondag, april 18, 2010, 11:17
sb_postedby sb_admin
Fotografie is de kunst van het weglaten, het is schilderen met licht maar zeker in de natuurfotografie zijn het ook vooral de bijzondere momenten die een plaatje sterk maken (samen met een goede technische uitvoering natuurlijk). Elke soort is al honderdduizend maal gefotografeerd vandaar dat je belangrijk is hoe je een soort fotografeert.

Soms hoor je fotografen klagen dat er niets te zien is maar er is altijd wel wat te zien. Het probleem op zo een dag is vaak dat men de bijzondere momenten niet vind of ziet om ze vast te leggen. Daarnaast zegt men vaak als je een bijzondere opname maakt ... ahhh das geluk. In realiteit is het zo dat je geluk afdwingt, bijzondere momenten creër je zelf door een standpunt, een andere belichting, funtionele onscherpte, geduld hebben en wachten op het moment ... en ga zo maar door.

Een normale soort wat op zich niet zo spectaculair is kan toch een bijzonder plaatje geven, je moet het vaak zien en de mogelijkheden van je camera kennen en zo kan je dan toch altijd wel bijzondere foto's maken, De volgende opnames zijn niet allemaal zo spectaculair maar toch heb ik geprobeerd de opname een bijzonder tintje te geven ...


En gans gefotografeerd in het vroege ochtend light, Doordat deze gans in de schaduwen van bomen zwemt en zelf in het eerste licht van de dag zwemt het ik door sterke onderbelichting deze opname kunnen maken.


Gemaakt in de Polder vanuit de auto, deze tureluur stond zowat naast de auto. Door de hoek van fotograferen vaak een probleem om de vogel mooi los te krijgen. Toch kan je dan een met behulp van een groot brandpunt een portret opname maken waarbij de details in de vogel en de onscherpte in de achtergrond een dergelijk beeld maken. Door het grote brandpunt is het mogelijk om onder deze hoek toch een dof te verkrijgen. Met een kort brandpunt had dit nooit mogelijk geweest ... Hoe korter het brandpunt hoe lager het standpunt moet zijn om het onderwerp "los" te krijgen.


Leer de dieren te zien, ijsvogels en roerdompen bijvoorbeeld komen meer voor dan je denkt. Je moet ze alleen leren zien en weten waar je ze kan vinden en hoe ze zich laten horen. Deze roerdomp kwam ik gisteren tegen in de Biesbosch. Weliswaar op een behoorlijke afstand maar toch kan een opname van een dier in zijn natuurlijke habitat heel bijzonder zijn. In dit geval is het dan wel meer de soort die het plaatje bijzonder maken.


Een haas die in bepaalde delen van ons land in grote aantallen voorkomen. Een alledaagse soort die je overal tegen komt. Gisten ontdekte in een veld waar met enige regelmaat hazen over een sloot springen, en dan is een bijzondere plaat snel gemaakt. Tenminste .... het idee is vaak eerder geslaagd als de opname. De opname is een bijzonder moment en vereist enige bekendheid met de mogelijkheden van je camera en lens. Maar als het dan lukt is het toch best een bijzonder beeld nietwaar ...

Tot de volgende ... ;-)

©2009 Marcel van Balkom - All pictures on this website are copyright protected, You may not copy, reproduce, republish, upload, post, transmit, or distribute the Materials in any way. Any such use or modification of the Materials for any purpose constitutes an infringement of copyright and other proprietary rights. Use of the Materials on any other Web site or in any other networked computer environment is also prohibited.


Vogelfotografie 
woensdag, april 14, 2010, 12:44
sb_postedby sb_admin


In het huidige nummer van fototijdschrift Shoot (06), het lijfblad van Belgiumdigital heb ik een artikel (redactioneel & fotografisch) mogen verzorgen van maar liefst 6 pagina’s over vogelfotografie. Vogels fotograferen is geen sinecure en is een van de moeilijkste disciplines in de fotografie. Zoals zo vaak baart oefening uiteindelijk kunst, maar een beetje voorkennis over het geschikte materiaal, de betere tips uit de praktijk zijn nooit weg. Dat is de inslag van dit artikel in de Shoot nummer 6 die vanaf dinsdag 13 April in de Belgische en Nederlandse winkels verkrijgbaar is.

Meer info betreffende Shoot Magazine : www.shoot.be

Tot de volgende ... ;-)<<nav_first <Vorige | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | Volgende> nav_last>>