Battle of the fast giants … een keuze tussen twee toplenzen.

GF lenzen zijn juweeltjes bij default …. Ik gebruik reeds de 23mm, 32-64mm en de 250mm met converter. Tussen 64mm en 250mm zit ik dus met een behoorlijk gat. Nu is mijn belangrijkste vorm van fotografie landschappen waar je vaak gebruik maakt van groothoeklenzen met een zo groot mogelijke openingshoek. Toch wil je vaak beelden isoleren en spelen met onscherpte, functionele onscherpte wel te verstaan. Voor deze vorm van fotografie is een korte tele lens een mooi stuk gereedschap, een tweede wens is aan “snelle” lens zodat ik deze ook kan gebruiken voor astro fotografie. Binnen het beschikbare gamma van de Fujifilm GF serie heb je dan automatisch de keuze kussen twee mogelijke objectieven. De GF110MM f/2.0 R LM WR (35mm equivalent – 85mm) en de gloednieuwe GF80MM f1.7 R WR (35mm equivalent – 84mm). Beide lenzen hebben een diafragma ring zijn weather sealed en genieten dezelfde bouwkwaliteit die erg goed is van alle Fujifilm lenzen. Het enige verschil is dat de 110mm f/2.0 gebruik maakt van de linear motor wat de snelste AF motor technology is op dit moment, iets wat je tijdens het gebruiken van de lens direct kan waarnemen tov de 80mm f/1.7. Qua technology is er niet zo veel verschil dus zal testen de voorkeuren moeten bepalen.

Alle tests zijn gedaan met de GFX100 met exact dezelfde instellingen, de foto’s zijn slechts omgezet in JPG zonder enige post-processing.

Welke van deze twee super lenzen gaat het best presteren ?

Klik op de afbeelding op de opnames in volledige grote te downloaden

De eerste test is een kleurijk beeld waarbij beide lenzen gebruikt worden met een volledige opening. Beide lenzen presteren daarbij uitzonderlijk goed wat laat zien dat beide lenzen optisch van zeer grote kwaliteit zijn. De 80mm f1/1.7 geeft daarbij een beeld met iets meer contrast, vooral de kleurcontrasten van deze lens lijkt iets groter te zijn dan de 110mm f/2.0 echter zijn de kleuren van de 110mm f/2.0 iets meer intens. Het onderlinge verschil is minimaal en beide lenzen hebben een fantastische bokeh en scherpte bij maximale opening.

Daarna heb ik hetzelfde shot gemaakt waarbij in beide gevallen eenzelfde opname is gemaakt met dezelfde instellingen op f/16. Ook hier iets meer kleurcontrast voor de 80mm f1/1.7, hier zie ik dezelfde verschillen terug als bij maximale opening. Bij een sterke vergroting van de lensdoek tot 300% is het contrast verschil in het blauw aan de linker zijde van de uitsnede goed te zien (ook hier de 80mm links en de 110mm rechts). Echter vind ik hier het zwart van de 110mm mooier en lijkt het contrast tussen kleur en zwart bij de 110mm beter te zijn.Als laatste bovenstaande opname, waarbij je een uitsnede ziet van de opname op 100% (opname van een Spyder Cube op maximale opening). Hierbij zie ik de optische kwaliteit van de 110mm f/2.0, in de chrome kogel die meer scherpte laat zien (rechter opname). Daarnaast is in de linker opname van de 80mm f/1.7 op de scheiding van wit / grijs en wit / zwart moire te zien (magenta lijn op de scheiding van de kleuren). In de rechter opname van de 110 f/2.0 is dit fenomeen in het geheel niet waarneembaar.

Bovenstaande opnames zijn in een zo gelijkwaardige situatie gemaakt met dezelfde camera (sensor) met dezelfde instellingen zonder enige post processing. Er is geen gebruik gemaakt van een 100% gecontroleerde laboratorium instelling. Toch denk ik dat de 110mm f/2.0 zijn optische kwaliteit laat zien en is het minimaal optisch toch sterker dan de 80mm f/1.7. Echter zijn andere zaken zoals balans meer onderscheidend, de 80mm f/1.7 ca 260 gram lichter dan de 1172 gram zware 110mm f/2.0. Tijdens de test gebruikte ik zelf de zwaardere GFX100 maar indien je de GFX100s gebruikt kan dit verschil zeker invloed hebben op je gebruikservaring. Zoals eerder aangegeven is de bouw kwaliteit van beide lenzen zeer goed en zijn ze beide weather sealed. Ondanks de LM indicatie heb ik het gevoel dat de 110mm f/2.0 niet echt veel sneller is dan de 80mm f/1.7. Wat betreft de beeldhoek heeft de 80mm een beeldhoek van 37.7 graden met een minimale focus afstand van 70cm, de 110mm heeft een beeldhoek van 27.9 graden en een minimale focus afstand van 90cm. voor het gebruik van filter systemen is er voor beide lenzen geen verschil daar beide lenzen een filter diameter hebben van 77mm en compatible zijn met elk 100mm en 150mm filter systeem.

Mijn conclusie :

Beide lenzen zijn prachtige hoog kwalitatieve lenzen met een fantastische bokeh waar de optische voorkeur gaat naar de GF110 f/2.0 maar de beeldhoek, snelheid en het gewicht  van de GF80mm f/1.7 wegen wel degelijk mee met de keuze. Een ander niet geheel onbelangrijk element is de prijs, voor de GF110 f/2.0 moet je rekenen op een setback van 2999.- euro. De 80mm f/1.7 kost 2299.- wat een verschil geeft van 700.- Ondanks het optische voordeel dat ik constateerde in mijn test opnamen blijven beide lenzen engeltjes met een fantastische bokeh wat fotografisch veel mogelijkheden geeft. Ondanks dat het geen standard landschap lenzen zijn denk ik dat ze zeker een aanvulling zijn voor dit segment, net als de mogelijkheden voor architectuur, urban fotografie. Om eerlijk te zijn ben ik er nog niet uit welke het gaat worden al gaat een lichte voorkeur uit naar de 80mm, ik ga er nog een nachtje of wat over slapen ….

Disclaimer

Ondanks dat ik x-photographer en ambassadeur ben voor Fujifilm wordt ik niet betaald voor dit artikel. Fujifilm heeft mij deze lenzen beschikbaar gesteld voor een korte periode om mijn keuze te kunnen maken op basis van een kleine test. Ik ga er vanuit dat een ieder zijn eigen gezonde verstand gebruikt bij het aankopen van een dergelijke dure lens. Daarbij ga ik er vanuit dat een ieder zijn eigen opinie kan vormen gebaseerd op de informatie in dit artikel. Ik heb dit artikel gepubliceerd naar aanleiding van mijn eigen onderzoek voor het aankopen van een van bovenstaande lenzen. Natuurlijk wil ik via deze weg wel Fujifilm bedanken voor het beschikbaar stellen van beide lenzen voor een korte test.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Copyright © 2021 Omega Consultancy & Software

x-photographer-badge-copy

© Photography by Marcel Van Balkom – Just4Moments fotografie

Categories:

Tags:

Comments are closed

Volgend event :

Februari, 2024

Sort By:

Datum

  • No Events